Društvo

Ћирилица остаје у Вуковару

ЗАГРЕБ/ВУКОВАР – Градско вијеће Вуковара одбило је приједлог клуба вијећника Хрватске демократске заједнице и Хрватске странке права Анте Старчевић о укидању ћирилице и српског језика у службеној употреби у Вуковару.


За измјену спорног члана градског статута гласало је 13 вијећника ХДЗ и ХСП, што није било довољно за натполовичну већину, а против су била три вијећника Самосталне демократске српске странке (СДСС).

У Градском вијећу Вуковара је и 13 вијећника Социјалдемократске партије, али су они уочи гласања напустили сједницу уз објашњење да су они који сада траже промјену спорног члана тај исти члан уградили у статут.

Као разлоге за подношење приједлога за измјену спорног члана иницијатори су навели да је у дијелу јавности у међувремену дошло до двојаког тумачења и стварања осјећаја да су ХДЗ и ХСП пристали да припадницима српске националне мањине у Вуковару дају права која им не припадају.

ХСП је јуче саопштио да је прикупио више од 7.000 потписа за иницијативу о расписивању референдума о укидању ћирилице и српског језика у службеној употреби у Вуковару.

ХСП је навео да је то довољно за расписивање референдума будући да је за покретање референдумске процедуре потребно скупити најмање 20 одсто потписа укупног бирачког тијела, односно 6.600 потписа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog