Društvo

У Фонд ПИО до 22. марта стигле 15.674 жалбе

БАЊА ЛУКА - У Фонд пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске /ПИО РС/ до 22. марта стигло је 15 674 жалби пензионера на рјешења о поновном одређивању висине пензија.


 

Највише жалби поднесено је у Бањој Луци 7 885, затим у Приједору 2 306, па у Источном Сарајеву 1 836, Требињу 1 366, Бијељини 1289, те Добоју 992 жалбе на нова рјешења о пензијама.

Према ријечима портпарола Фонда, из филијала су на другостепени орган рјешавања прослијеђено 862 жалбе.У Фонду сматрају да су рјешења о поновном одређивању пензије у 99 одсто случајева урађена прописно, да су заснована на закону, али да сви пензионери имају право да се жале, те наводе да Фонд ПИО приоритетно ради на тим случајевима, док су редовни послови у другом плану.

”Ми смо затрпани, то је брдо жалби и пред нама је огроман посао. Поређења ради, ми смо прошле године имали укупно 85 000 свих врста захтјева, а сада, од фебруарске пензије до данас 15 674 жалби”, навео је Јоксимовић и истакао да се те жалбе морају хитно рјешавати, како би евентуалне корекције биле реализоване до наредне исплате.Он сматра да ће, када се уђе у фазу рјешавања ових жалби, процес ићи брзо, јер је већина људи већ у разговору са запосленима у филијалама Фонда ПИО, широм РС прихватила објашњења зашто је дошло до смањења пензије у њиховом случају, да ли је у питању недостајући радни стаж или нешто друго.

Око 40 000 пензионера у РС добило је умањену фебруарску пензију, на основу Измјена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању, које су ступиле су на снагу 1. фебруара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog