Svijet

Покушај хапшења Тонија Блера

БРИСЕЛ - Дејвид Кронин, ирски новинар који из Брисела пише колумне за британски лист "Гардијан", покушао је у понедјељак у Европском парламенту да изврши грађанско хапшење Тонија Блера, бившег премијера Велике Британије.


Оптужујући га за злочине у Ираку, Авганистану, Палестини, Либану и Србији, новинар је планирао да бившег предсједника британске владе одведе у најближу полицијску станицу и тамо поднесе кривичну пријаву против њега.

Кронин је у тексту на свом блогу, који је написао непосредно након неуспјешног хапшења које су спријечили Блерови тјелохранитељи, издвојио Србију као једну од земаља због којих би Блер требало да заврши на суду. Он је навео да је бивши британски премијер дозволио употребу касетних бомби током НАТО бомбардовања Србије.
"У потпуности подржавам рад Међународног кривичног суда, али се питам зашто су сви процеси поводом злочина почињених у бившој Југославији вођени против Срба, Хрвата и Бошњака? Зар то значи да НАТО снаге које су неуморно бомбардовале Србију нису могле да почине злочине?", пита се Кронин и додаје да је уморан од става који доминира међу политичком елитом у Бриселу да су злочине чинили само људи чија презимена западњаци не могу да изговоре.

Кронин је у остала Блерова дела достојна презира и кривичне истраге убројао помоћ Џорџу Бушу, бившем предсједнику САД, у офанзиви на Ирак која је узроковала смрт око милион Ирачана, улазак у рат у Авганистану, као и одбијање да осуди израелске злочине током напада на Либан 2006. године.

Ово је био други покушај грађанског хапшења Блера. Грејс Мекен, активисткиња антиратног покрета, била је прва која је у јануару ове године покушала да приведе бившег британског премијера након његовог свједочења пред истражном комисијом о улози Велике Британије у нападу на Ирак 2003. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog