Svijet

Њујорк први на листи најутицајнијих градова свијета

ЊУЈОРК – Њујорк је потиснуо Лондон са прве позиције на листи најутицајнијих градова свијета, коју редовно годишње сачињавају компанија са сектора некретнина „Најт Френк” и Сити прајват банка.


Листа обухвата 40 градова широм наше планете, уз оцјену њихове економске активности, политичког утицаја, интелектуалног капитала и квалитета живота.

На врху рејтинга је дошло до рокаде, тако да је на челу листе прошлогодишњи вице-шампион Њујорк, који је потиснуо Лондон са лидерске позиције.

Од свих великих финансијских центара, британску престоницу је највише погодила економска криза, пренијеле су агенције.

Њујорк се ове године нашао и на челу рејтинга по економском утицају и интелектуалном капиталу. У категорији „политички утицај” на врху листе је Вашингтон, док је Сингапур град са најбољим квалитетом живота.

Прошлогодишње позиције очували су Париз (3. место), Токио (4) и Лос Анђелес (5). Највећи напредак у протеклој години остварио је Берлин, који је са 13. попео на осмо мјесто, захваљујући, између осталог, јачању политичког утицаја и квалитета живота, указује се у прегледу.

Москва је за годину дана изгубила два мјеста, спустивши се на 22. позицију. При том је утицај руске престонице оцијењен слабије од Мексика, али за једну позицију јаче од Тајпеја. У категорији „политички утицај” Москва је тек на 31. месту, а по економском утицају на 19. позицији.

Иако су мјесто на листи побољшали крупни азијски центри - Пекинг, Сингапур и Шангај - позиције брзорастућих центара сјветске економије још увек веома заостају по квалитету живота и интелектуалном утицају. Управо ови параметри су адути великих градова развијених земаља, посебно САД, сјеверне Европе и Јапана.

И даље је присутна велка разлика између четири лидера овогодишњег рејтинга и осталих градова, а „брзорастући градови, који претендују на лидерство, неће у догледно вријеме озбиљније уздрмати њихове позиције”, указује Игор Роганович, директор оделења за елитне некретнине у „Најт Френку”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog