Svijet

''Сјеверна Македонија'' прихватљиво за Атину

АТИНА - Назире се рјешење вишегодишњег спора Скопља и Атине око имена бивше југословенске републике. Име Сјеверна Македонија прихватљиво за Атину, изјавио замјеник шефа грчке дипломатије Димитрис Друцас.


Приједлог имена "Сјеверна Македонија" прихватљив за Грчку, изјавио је у замјеник министра спољних послова Грчке Димитрис Друцас. Грчка жели да спор буде ријешен, истакао је Друцас, али не жели да буде заробљеник рока у коме би до тога требало да дође.

Димитрис Друцас рекао је да очекује да македонски политички лидери промијене приступ проблему и да буду конструктивни, јер уколико има политичке воље, проблем ће се ријешити.

Приједлог да се за име Македоније узме географска одредница дао је посредник Уједињених нација за рјешавања овог питања Метју Нимиц. Грчка сматра да је овај приједлог у оквиру њених размишљања, истакла је атинска телевизијска станица "Скај".

Уједињене нације већ годинама покушавају да пронађу компромисно рјешење око назива Македоније. Атина не признаје назив "Република Македонија" и тврди да је то име сјеверне грчке провинције, и то од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Због спора са Грчком, Македонија је послије проглашења независности 1991. године, примљена у УН под привременим називом Бивша Југословенска Република Македонија.

Скопље указује да се не ради само о промјени имена државе, већ да је и неприхватљив захтјев Атине да се промијени име македонске нације, језика, пасоша и осталих елемената националног идентитета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog