Politika

Британско МУП одлучује гдје ће Ганић бити изручен

ЛОНДОН – Експерт за изручење у адвокатској компанији „Питерс и Питерс” у Лондону Ананд Дубеј изјавио је да је тешко предвидjети коначну одлуку суда у вези са изручењем Ејупа Ганића Србији или БиХ, али да ће британско Министарство унутрашњих послова одлучити који захтjев има предност.


Пред лондонским судом сутра ће бити одржано рочиште на којем ће одбрана Ејупа Ганића покушати да оспори захтjев Србије да бивши члан ратног Предсjедништва БиХ, осумњичен за ратне злочине, њој буде изручен, тако што ће наводно тражити да захтjев Србије буде одбачен и да га судије прогласе неоснованим.

Дубеј је рекао да ће судије у случају захтjева Србије за екстрадицију Ганића дjеловати у складу са британским законима.

„Ако су Србија и БиХ Великој Британији упутиле захтjев за изручење, британско Министарство унутрашњих послова треба да одлучи са којим захтjевом ће се прво позабавити”, рекао је Дубеј.

Он је нагласио да британски министар унутрашњих послова може узети у обзир датум подношења захтjева, односно мjесто догађања кривичних дjела због којих су захтjеви поднесени.

„У сваком случају, надлежно министарство може донијети одлуку на основу фактора за које сматра да су по његовом нахођењу битни, тако да се коначна одлука не може предвидјети”, рекао је Дубеј.

Он је казао да суд треба да се побрине да Ганић буде присутан на судским рочиштима током процеса екстрадиције.

„Ганић има веома мало веза са Великом Британијом, гдје је боравио у посјети. Због тога је тужилац уложио приговор на његово пуштање уз кауцију без додатних услова. Суд је прихватио аргументе тужиоца и дефинисао услове који ће обезбиједити да Ганић током процеса остане у Великој Британији и присуствује рочиштима. Један од тих услова је кауција од 300.000 фунти на рачун суда”, објаснио је Дубеј.

Ганићев правни савјетник Дамир Арнаут казао је да је одбрана увјерена да енглески судови неће дозволити да Ганић буде изручен Србији.

„Највјероватније ће идуће седмице бити заказано рочиште, на којем ће тужилаштво, које заступа Србију у овом поступку, имати прилику да понуди доказе”, рекао је Арнаут.

Виши суд у Лондону је 10. марта из притвора уз кауцију пустио Ганића, који је ухапшен 1. марта на лондонском аеродрому „Хитроу” на основу захтјева Србије која га сумњичи за ратни злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у мају 1992. године.

Према подацима Центра јавне безбиједности Источно Сарајево, тада су убијена 42, а рањена 73 припадника ЈНА, док их је 215 заробљено.

Ганићево изручење тражи и правосуђе БиХ, на основу истраге коју води Тужилаштво БиХ.

И у министарству правде Србије су рекли да активно прате судска рочишта у Лондону у „случају Ганић”.

У овом министарству демантовали су наводе Ганићеве одбране да британском правосуђу није достављен захтјев Србије за изучење Ганића.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog