Društvo

Затражен притвор за Голића и Радишића

БАЊА ЛУКА - Специјално тужилаштво РС затражило је данас притвор за директора Инвестиционо-развојне банке РС Бојана Голића, бањолучког бизнисмена Милета Радишића и још двије особе, који су осумњичени за организовани криминал и незакониту продају акција "Медицинске електронике".


Ухапшени су и Миле Радишић, један од сувласника "Медицинске електронике", Жељко Каталина, директор"Медицинске електронике", Драган Церовац и Никица Бајић, радници "Медицинске електронике", који се са Голићем терете за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења, манипулација цијенама и ширење лажних информација.

Шеф одјељења за специјалне истраге Специјалног тужиластсва Дарко Илић рекао је новинарима да је притвор предложен за директора "Медицинске електронике" Жељка Каталину и радника тог предузећа Драгана Церовца, док је Никица Бајић послије саслушања пуштен да се брани са слободе.

Он је навео да је Специјално тужилаштво истрагу о приватизацији и малверзацијама акција "Медицинске електронике" почело у августу прошле године, наводећи да је то предузеће продато бизнисмену Милету Радишићу по знатно нижој цијени од стварне.

Радишић је постао власник 48 одсто капитала "Медицинске електронике" за 180.000 конвертибилних марака (око 90.000 евра).

Осумњиченима, који су ухапшени јуче, ставља се на терет да су манипулисали цијеном 3,5 милиона акција предузећа "Медицинска електроника" у власништву РС, оштетивши при том буџет РС за више милиона конвертибилних марака.

Церовац и Бајић били су службеници ИРБ РС, али су послије откривања манипулација са акцијама "Медицинске електронике" на берзи добили су отказ у тој банци.

Надзорни одбор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске разријешио је дужности в.д. директора Бојана Голића, а за новог вршиоца дужности именовао досадашњег извршног директора Сектора финансија у ИРБ-у Сњежану Вујнић.

"Поштујући искључиво линијско-хијерархијску увезаност послова, разријешена је дужности извршни директор Сектора за пласмане Мирјана Чомић, а за вршиоца те дужности именован је Никица Врањеш", саопштено је из ИРБ-а РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog