Politika

Напредак у усвајању закона, назадовање у спровођењу

САРАЈЕВО - Транспаренси Интернешенал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) објавио је други периодични извјештај о напретку законодавне и извршне власти у спровођењу антикорупционих реформи, као један од анализираних сегмената у склопу генралног мониторинга спровођења антикорупцијских реформи.


Генерални закључак је да је Босна и Херцеговина остварила врло ограничен напредак у спровођењу антикорупционих реформи током 2009. године.

Иако уз драстична кашњења у односу на преузете међународне обавезе и динамику планирану државним политикама, остварен је напредак усвајањем или допуном неколико кључних антикорупцијских закона, прије свега усвајањем Закона о агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, измјенама и допунама Кривичног закона, у смислу оснаживања и допуна одредби којима се регулише одузимање илегално стечене имовине и усвајањем кривичних одредби у оквиру Закона о слободи приступа информацијама.

Овај напредак релативизован је чињеницом да значајан број реформских закона у оквиру укупних антикорупционих реформи још увијек чека усвајање, са крајње неизвјесним роком реализације, као што су Закон о јавним набавкама и унапређење законског оквира одузимања незаконито стечене имовине у процесном сегменту, као и законског оквира којим би се заштитиле особе које унутар институција пријављују корупцију - тзв. ЗВИЖДАЧИ.

Такође, негативан развој забиљежен је урушавањем постојећег законског оквира који регулише рад Регулаторне агенције за комуникације и Канцеларије за ревизију институција БиХ, усвајањем измјена и допуна Закона о министарствима и другим органима управе БиХ, чиме се улога ове две институције у потпуности обесмишљава сводећих их на управне организације потпуно подређене извршној власти.

Према већини показатеља, корупција у БиХ и даље је системски присутна у многим областима, посебно унутар влада и других државних и ентитетских институција, а повезана је са јавним набавкама, добијањем дозвола за пословање у секторима здравства, енергије, транспортне инфраструктуре и образовања, и другим.

Један од узрока за овакву ситуацију свакако је огроман раскорак између усвојеног законског оквира у области сузбијања корупције и његове спровођења у пракси, што је јасан показатељ да у БиХ још увек недостаје истинска политичка воља за хватање у коштацса корупцијом.

Управо због тога се препоруке наведене у извештају највише фокусирају на осигурање доследне примјене Стратегије за борбу против корупције и осталих антикорупцијских аката, те независност и одговорност институција, што представља један од највећих проблема имајући у виду изражене политичке притиске на рад правосуђа и институција надлежних за борбу против корупције.

Транспаренси Интернешенал Босне и Херцеговине извршио је ову анализу уз подршку Министарства иностраних послова Краљевине Норвешке, а налази и резултати праћења напретка извршне и законодавне власти, као и препоруке, биће достављени надлежним институцијама у циљу унапређења спровођења антикорупционих реформи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog