Svijet

Турска одбила позив САД да уведе санкције Ирану

АНКАРА – Турска, чланица НАТО-а, одбила је позив САД да подржи увођење нових санкција против Ирана због његовог нуклеарног програма, истичући да још треба дати шансу дипломатији.


Западне земље, које предводи Америка, тврде да Техеран жели да производи атомску бомбу, што Турска, која је сада и нестални члан Савјета безбједности УН, не прихвата.

„Још има (дипломатских) могућности пред нама и те могућности треба ефикасно искористити”, саопштио је портпарол турског Министарства спољних послова Бурак Озугергин, на конференцији за медије.

Прошле седмице, помоћник државног секретара Филип Гордон, први оперативац Стејт департмента за Европу, апеловао је на Турску да подржи нове санкције против Ирана, упозоравајући Анкару да би могла да се суочи са посљедицама, ако не подржи залагање међународне заједнице.

Турска, која жели улазак у Европску унију, није једина земља која се залаже за наставак дипломатских контаката с Ираном, који тврди да је његов нуклеарни програм мирољубив.

Такав став имају и Кина, стална чланица Савјета безбједности с правом вета, и Бразил, који је нестални члан истог тијела УН.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog