Svijet

Швајцарска не обнавља уговор са "Косовом"

БЕРН – Влада Швајцарске је одлучила да не обнови споразум о социјалном осигурању са "Косовом" који истиче 1. априла, чиме ће бити погођен велики број од 170.000 људи са Космета који раде у Швајцарској, наводи се на интернет страници највећег швајцарског синдиката УНИА .


Према синдикалном саопштењу, одлука Владе Швајцарске да, „без преговора и без најаве”, не продужи важење споразума о социјалном осигурању значи да ће људи са Косова инвалидску пензију моћи да примају само ако остану да живе у Швајцарској. Уколико се врате на Косово, изгубиће право на пензију.

Синдикати указују на проблем „десетина хиљада запослених и њихових породица” јер велики број људи са Космета ради у грађевинарству и занимањима у којима је изузетно велика могућност да због повреде на раду постану инвалиди.

Са друге стране, као грађани земље која није чланица Европске уније, људи са Космета не могу да рачунају ни са тим да ће им, у случају инвалидности, бити продужена дозвола боравка у Швајцарској. Инвалидска пензија није довољна за покривање трошкова живота у тој земљи, што је предуслов за дозволу боравка.

На интернет-страници синдиката УНИА се наводи и да је споразумом о социјалном осигурању "Косова" и Швајцарске било регулисано и плаћање додатака за дјецу запослених која живе у иностранству. Због одлуке да се споразум не обнови без дјечијег додатка ће остати и дјеца косовских радника у Швајцарској.

Такође, они који желе да дјецу са Космета доведу у Швајцарску, имаће проблема, јер закон о странцима допушта њихов долазак само до навршене 14. године.

Швајцарске власти су одлуку да споразум не обнове образложиле тешкоћама да се провјери здравствено стање прималаца швајцарске инвалидске пензије који живе на Космету.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog