Svijet

Груевски и Папандреу без договора о имену

БРИСЕЛ – Предсједници влада Македоније и Грчке Никола Груевски и Јоргос Папандреу нису успјели, током сусрета у Бриселу, да се договоре о спорном питању имена македонске државе.


У 40-минутном разговору, у коме је било ријечи и о јачању сарадње двије земље, Груевски и Папандреу нису се споразумјели око начина на који би се превазишао спор због имена македонске државе, јавио је Радио "Слободна Европа".

Обраћајући се новинарима прије сусрета, Груевски је изјавио да тренутно не може да процијени да ли се појачао притисак на Грчку у циљу рјешавања спора, али је указао да се осјећа већи интерес за окончање тог проблема, јавила је македонска агенција МИА.

Након разговора није било изјава за медије.

Данашњи сусрет у Бриселу трећи је састанак Груевског и Папандреуа. Претходно су се, у октобру прошле године, састали такође у Бриселу, а у новембру на Преспанском језеру. Ни тада двојица државника нису успјела да превазиђу спор Атине и Скопља око имена.

Уједињене нације већ годинама покушавају да пронађу компромисно рјешење за назив македонске државе. Атина не признаје назив "Република Македонија", тврдећи да је то име сјеверне грчке провинције од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Послије распада Југославије и проглашења независности, 1991. године, Македонија је примљена у УН под привременим називом "Бивша југословенска република Македонија".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog