Politika

Јосиповић: Договорили смо се о европском партнерству

БЕОГРАД – Предсjедник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да се на састанку са предсjедником Србије Борисом Тадићем у Опатији договорио о европском партнерству двије земље које подразумијева пружање међусобне подршке на путу ка Европској унији и рјешавање отворених питања по европским начелима права и правде.


"Друштва нам имају сличне проблеме и лакше ћемо их рјешавати разменом искустава. Сарадња полиција и државних правобранилаштава, односно тужилаштава, најбољи су примјер. Криминал не познаје границе. Заправо, срамота је да криминалци сарађују боље од држава и да тако додатно угрожавају сигурност грађана у обе земље, па и сигурност самих држава", рекао је Јосиповић.

Описујући утиске са састанка у Опатији, Јосиповић је рекао да је Тадића доживио као политичара који зна шта хоће и који је свјестан да се проблеми могу ријешавати само сарадњом и уз компромисе, и додао да је сусрет протекао у врло пријатељској атмосфери.

Говорећи о међусобним тужбама за геноцид, хрватски предсједник је оцијенио да оне неће бити потребне уколико се ријеше проблеми из ратног периода који су довели до њиховог подношења. 
"Тужбе су произашле из одређених проблема, као резултат ратних догађаја. Када се ријеше проблеми, отпашће и потреба за тужбама. Зато је најважније ријешити проблеме који су узроковали тужбу", рекао је Јосиповић.

Он је рекао да о Косову није било посебног разговора, али је додао да разлике у ставу о статусу Косова не треба да буду препрека јачању билатералних односа Србије и Хрватске.

"Мени, а и Хрватској, важно је да регионалне иницијативе крену. Хрватска је позивом премијерке (Јадранке) Косор и премијера (Борута) Пахора на сусрет у Словенији показала жељу да се ојача регионална сарадња. Али, очито је питање Косова још превруће. Србија сама процјењује каква јој политика одговара", рекао је он.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog