Svijet

Злостављање дјеце: Све више прстију уперених у папу

ЊУЈОРК - Папа Бенедикт XVI умијешан је у прикривање случајева педофилије у САД, пише "Њујорк тајмс", а жртве злостављања протестовале у Ватикану захтијевајући од папе да отвори архиве о свештеницима педофилима широм свијета.


Позивајући се на документе адвоката жртава злостављања, Њујорк тајмс пише да папа Бенедикт XVI, док је био на челу ватиканске Комисије за доктрину вјере 90-их година, није желио да казни свештеника из америчке државе Висконсин, за кога су постојали докази да је сексуално злостављао више од 200 глуве дјеце.

 

Жртве злостављања протестовале су у Ватикану тражећи да се отворе сви досијеи и архиве о злостављању дјеце и педофилији у католичкој цркви широм свијета.

"Срећни смо што је истина најзад изашла на видјело. Мој отац се борио за правду 37 година, састајао се са представницима Ватикана и нико ништа није учинио за њега. Злостављан је од 12 године", рекла је Ћићи Будђински, ћерка жртве злостављања у Милвокију.

Жртве свештеника педофила у америчким католичким школама предале су представницима медија у Ватикану доказе о случајевима вишедеценијског злостављања. Тврде да је Ватикан заташкавао афере у цркви и прикривао доказе.

Полиција је привела неколико демонстраната и одузела им фотографије папе.

"Изузетно смо узнемирени, повријеђени и разочарани јер видимо да се највиши званичници Ватикана, укључујући и папу, више брину о приватности свештеника, односно педофила, него о заштити невине дјеце", рекла је портпарол Мреже жртава злостављања Барбара Блејн.

Питер Ајзли из исте организације рекао је да припадници Мреже жртава злостављања хоће да чују од папе зашто није дозволио да полиција сазна за свештеника у њиховој бискупији који је силовао и злостављао дјецу и зашто га није рашчинио.

Представник за медије Ватикана, отац Федерико Ломбарди каже да је ријеч о трагичном случају.

Ломбарди тврди да је Света столица сазнала за злостављање дјеце у Висконсину од америчких власти тек 20 година касније.

Због сличног случаја злостављања у Ирској, папа је јуче прихватио оставку бискупа Џона Мегија, оптуженог за прикривање извјештаја о педофилији у његовој бискупији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog