Politika

Косовска Митровица: Отвара се канцеларија ЕУ у сјеверном дијелу

ПРИШТИНА – У сјеверном дијелу Косовске Митровице данас ће бити отворена канцеларија Европске уније, чији ће главни циљ бити смиривање тензија у том дијелу Косова и Метохије.


Главни задатак канцеларије биће, како је најављено, промовисање вриједности ЕУ и смиривање напетости у овом дијелу Косова.

Шеф канцеларије, назване „Кућа Европске уније”, биће италијански амбасадор у Приштини Мајкл Ђифони.

У Приштини отварање канцеларије Европске уније доживаљавају као увертиру за спровођење стратегије за сјевер, коју су сачинили косовска влада и Међународна цивилна канцеларија.

Ђифони је, међутим, пред данашње отварање канцеларије изјавио да стратегија за сјевер не представља и план Европске уније.

Медији у Приштини су објавили да су у Бриселу сачинили свој план са сјевер Косова, који предвиђа приступ рјешавању стања „корак по корак”, постављајући три циља.

Први је да се створи видљиво и функционално присуство Еулекса на сјеверној страни ријеке Ибар, други је отварање куће ЕУ у сјеверном дијелу Митровице у којој доминирају Срби и трећи да покаже видљивим пројекте Европске комисије, осмишљене да побољшају свакодневни живот људи на сјеверу покрајине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog