Republika Srpska

Јазев: Могуће спајање ''Набука'' и ''Јужног тока''

МОСКВА – Спајање пројеката гасовода „Јужни ток” и „Набуко” у принципу је могуће по шеми која би предвидјела изградњу руске гасне магистрале по дну Црног мора до обале Бугарске и даљи транспорт гаса копненом трасом „Набука”, изјавио је потпредсједник руске Државне думе и предсједник Руског гасног друштва Валериј Јазев.


Он је том изненађујућом изјавом прихватио недавну идеју извршног директора италијанског енергетског концерна „Ени” Паола Скаронија о комбиновању тих ривалских пројеката гасовода на бугарској територији, са циљем снижавања трошкова.

Јазев је, скрећући од званичног ставе владе његове земље, рекао да је та идеја „веома разумна” и да би је требало „озбиљно размотрити, с обзиром на то да нема никаквог гаса за ’Набуко’ и да уопште нема никаквог смисла градити га из Азербејџана, Грузије и Турске”, објављено је на сајту Neftegaz.ru.

„Гасни правац ’Јужног тока’ је, са друге стране, потпуно очигледан, то је руски, средњеазијски гас који смо уговорили, њега би било довољно за један гасовод по дну Црног мора у количини од 63 милијарде кубних метара”, рекао је Јазев.

Што се тиче „Набука”, „могла би се размотрити могућност коришћења оних дионица које су планиране да се граде преко територија Румуније и других чланица Европске уније које су учеснице тог европројекта”.

Јазев сматра да су ти приједлози веома профитабилни за „Набуко” јер искључују изградњу копнених деоница у Азији, гдје нису обезбијеђене испоруке гаса за тај гасовод.

„Цијела ствар је у детаљима - како и на којим принципима их објединити. Ја сматрам да би варијанта могла бити оваква: ми (Русија) градимо подводну дионицу до обале Бугарске, а ’Набуко’ не гради азербејџанску, турску и грузијску дионицу и укључује су у ’Јужни ток’ у Бугарској”, објаснио је Јазев.

Идеју о комбиновању та два гасовода изнио је почетком марта Скарони , челник компаније „Ени” која је равноправан партнер руског „Гаспрома” у „Јужном току”, подсјећа се на бугарском сајту Novinite.com.

Бугарски стручњаци су изражавали наде да би могућа комбинација тих гасовода могла да претвори ту земљу у енергетско чвориште, с обзиром на то да оба, према плану, треба да пролазе преко територије Бугарске.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog