Republika Srpska

Ускоро: Тесла банка - прва српска банка у Хрватској

ЗАГРЕБ - У Хрватској би у року од неколико мјесеци требало да почне с радом „Тесла банка”, која ће, између осталог, подстицати обнову и развој подручја настрадалих у рату и повратак избјеглих и расељених особа, објавио је данас ријечки „Нови лист”.


Нова банка, како је пренио Интернет портал SEEbiz.ue, ових дана преко огласа тражи сараднике, а позив потенцијалним улагачима заинтересованим за сарадњу већ је раније објављен на интернет страници Српског народног вијећа.

„Сматрали смо да је име Тесла сјајан симбол. То име значи пружање руке и пријатељство, значи развој и гледање унапријед, значи модернитет - све ствари које су итекако потребне овој земљи и овој регији”, објашњава замјеник предсједника СНВ Саша Милошевић.

О покретању „српске банке” у Загребу почело се говорити још прије двије године, али се потом нагађало да, због финансијске и привредне кризе, од пројекта неће бити ништа, наводи SEEbiz.

Међутим, сада се са интернет страница СНВ може дознати да је „интерес за оснивање изузетно велик”, а та се оцјена темељи на „низу разговора обављених с потенцијалним дионичарима из Хрватске, Србије, БиХ и Словеније”.

Према ријечима Милошевића, структура оснивача банке састојала би се од три групе акционара.

Прву би чинили хрватски и инострани институционални улагачи, другу предузећа, установе и појединци са значајнијим удјелима, а трећу мали дионичари.

Замишљена је као регионална развојно-комерцијална банка чији су основни стратешки циљеви „обнова и развој привреде ратом уништених крајева, повратак избјеглих и расељених, подстицање међурегионалне сарадње с привредним субјектима сусједних земаља и усмјеравање средстава ради уравнотеженијег развитка регија у Хрватској”.

Колики ће бити минимални оснивачки улог, још није одлучено, а коначна листа акционара требало би да буде дефинисана најкасније до средине лета. Тек послије тога ће од Хрватске народне банке бити формално затражено одобрење за рад „Тесла банке”, чије ће сједиште бити у Загребу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog