Svijet

Хамас из банке однио паре Палестинске управе

ТЕЛ АВИВ – Полиција исламистичког покрета Хамас упала је у банку у појасу Газе и узела 270.000 долара, које је замрзла Палестинска управа (ПУ), која под контролом сада има само Западну обалу, извјештавају данас израелски медији.


Упад у банку изазвао је нову свађу између владе Хамаса у појасу Газе и Палестинске управе палестинског предсједника Махмуда Абаса, вође умјеренијег Фатаха.

Узимање новца из банке подржао је суд којим руководи Хамас.

Хамасовци су силом преузели власт у појасу Газе од снага лојалних Фатаху још јуна 2007. године. Од тада Абас контролише само Западну обалу и сви досадашњи напори да се двије стане помире нису уродили плодом.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Хамаса Ехаб Гусеин је потврдио да је новац узет након што је суд пресудио да је блокирање фондова нелегално.

Ти фондови су били намијењени удружењу званом Пријатељи болесних, који руководи медицинским центром у Гази већ више од деценије.

ПУ, која је финансирала то удружење, замрзла је новац након што је прошле године изабрана управа у којој доминирају чланови Хамаса.

У Банку Палестине у појасу Газе синоћ је ушло 10 полицијских официра из Хамаса који су тражили милион израелских шекела, што је око 270.000 долара, рекли су запослени.

Десет банака има филијале у Гази, али се новац у њих трансферише из филијала на Западној обали под надзором Палестинске монетарне управе.

Та управа је критиковала отимање новца, најавивши да ће данас банке у Гази бити затворене, у знак протеста због напада коме су једна од банка и њени запослени били изложени.

Члан управе Пријатеља болесних изјавио је да је узимање новца било легално и да су га дали међународни донатори. Он је потврдио да је удружење примило новац и најавио да се очекује још сличних упада у банке.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog