Politika

Декларација о злочинима над Србима се разматра у четвртак

БЕОГРАД - Предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић заказала је за четвртак, 1. априла, сједницу скупштинског Колегијума о тексту декларације којом се осуђују злочини над Србима почињени на простору бивше Југославије.


Сједница Колегијума заказана је за 11.00 часова.

Дејановићева је рекла посланицима у Скупштини Србије да очекује да ће се текст ове декларације брзо наћи пред посланицима, као посебна тачка.

Скупштина је претходно одбацила приједлог ДСС-а да, умјесто декларације о осуди злочина у Себреници, буде донесена декларација о осуди свих злочина.

Функционер ДСС-а Милош Алигрудић је, тражећи да парламент одустане од усвајања декларације о Сребреници, рекао да ће се њеним усвајањем српска држава и народ бацити "у каљугу", а Србија означити као геноцидна и да ће то ући и у књиге историографије.

"Српски народ не може бити одговоран за активности појединаца. Овим ћете изједначити сопствену државу, у моралном смислу, са нацистичком Њемачком. Србија ће се означити као геноцидна, а послије можете донијети и десет декларација, ништа више неће бити важно", рекао је Алигрудић.

Скупштина је наставила рад разматрањем Приједлога декларације о осуди злочина у Сребреници.

У приједлогу Скупштина Србије најоштрије осуђује злочин над бошњачким становништвом Сребренице у јулу 1995. године на начин утврђен пресудом Међународног суда правде и тражи и од осталих држава на простору бивше Југославије да на исти начин осуде злочине над српским народом. 

Скупштина Србије декларацијом, како пише у том документу, изражава саучешће и извињење породицама жртава због тога што није учињено све да буде спријечена ова трагедија и истиче важност хапшења Ратка Младића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog