Politika

Радојичић: Радна верзија декларације има озбиљних недостатака

БАЊА ЛУКА - У Босну и Херцеговину  ускоро би требао доћи замјеник министра спољних послова Руске Федерације Владимир Титов, а главна тема разговора с политичким званичницима требало би да буде актуелна политичка ситуација у БиХ.


Oвo je данас најавио предсједник НСРС Игор Радојичић након састанка с амбасадором Руске Федерације у БиХ Александром Боцан-Харченком.

 

Радојичић и Харченко су разговарали и о декларацији о БиХ, коју припрема Шпанија, земља предсједавајућа Европском унијом, чији би високи званичници, заједно с представницима Сједињених Америчких Држава, такођер наредне седмице требало да о томе воде разговоре с домаћим лидерима у БиХ.

- Да ли ће уопштее бити договора о неком документу или не, требало би вјероватно бити јасно наредне седмице, након те серије билатералних сусрета. Ако би било договора, може се очекивати и састанак у Шпанији - став је Радојичића.

Документ који је тренутно у оптицају, радна верзија декларација, по њему има озбиљних недостатака.

- Тај документ представља у одређеном облику наставак онога што је било у Бутмиру, само је у једном сажетом облику - констатовао је Радојичић и додао да ће о томе бити још разговора са страним званичницима, а у контексту тих нових иницијатива, поздравља и вјероватни долазак Титова.

А какав ће бити коначан исход свих тих иницијатива, напоменуо је, видјеће се, иако сматра да вријеме пред изборе није најбоље за могућност договора, будући да су политичке странке фокусиране на предизборне коалиције, листе, кандидате…

И руски амбасадор у БиХ истиче да његова земља има „сигнале“ од Шпаније да и Русија, али и још неке земље, као што је Турска, буду укључене у разговоре о декларацији о БиХ.

- Ми прихватамо и подржавамо сваки дијалог и конференције које доприносе развоју домаћег дијалога. Ако смо укључени желимо да наш став, да је приоритет транзија ОХР-а, буде узет у потпуности у обзир - нагласио је Боцан-Харченко на прес-конференцији.

Имајући у виду и став Руске Федерације о ширењу НАТО-а, Харченко је нагласио да његова земља „не би хтјела присуствовати подржавању неких декларација које су усмјерене или помажу ширењу НАТО-а у Европи“.

То је, додао је, „додатна брига“, када је у питању шпанска декларација о БиХ.

На састанку је било ријечи и о питању испуњавања пет плус два услова и циљева, покретној војној имовини, гдје Радојичић види и одређени помак, јер је Предсједништво БиХ донијело одлуке које се односе на уништавање минско-експлозивних средстава.

Када је ријеч и снабдијевању Брчко Дистрикта електричном енергијом, поновио је став да РС може поуздано и с нижим цијенама потпуно да осигура снабдијевање струјом Дистрикта, а да је питање форме како то уобличити, да ли законом, уговором, али спремност постоји.

И руски амбасадор истиче да је приоритетни интерес његове земље испуњавање пет плус два услова и транзиција ОХР-а.

У вези и стим је и најављени долазак замјеника министра спољних послова Руске Федерације Владимира Титова.

Питање уставних промјена у БиХ, амбасадор Руске Федерације је оцијенио као веома осјетљиво, истичући да његова земља прати дискусију о томе, али неће прихватити било какве притиске тим поводом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog