Sport

Побједа Партизана, корак до Париза

Кошаркаши Партизана савладали су Макаби са 81:73 у 3. мечу четвртфиналне серије Евролиге пред више од 20 хиљада гледалаца у Арени и воде са 2-1 у побједама.


Партизан је створио двоцифрену предност већ у осмом минуту (23:12), Макаби је на кратко успио да се врати почетком треће дионице (49:42), али су ’црно-бели’ имали 10-15 поена вишка током цијелог меча и заслужено су славили.

Бо Мекејлеб имао је 18 поена (7ск. и 5 укр.лопти), Алекс Марић забележио је 16 поена и 7 скокова, а Јан Весели убацио је 14.

Партизан је, ношен фантастичном подршком са трибина почео меч инспирисано у нападу и чврсто у одбрани. Посебно се истицао Весели, који је у првој дионици убацио осам поена и два пута ухватио лопту у нападу.

Играчи Макабија очигледно су били под утицајем бучне публике у Арени јер су ријетко коју акцију спроводили у дјело, а већина акција сводила се на индивидуалне покушаје Андерсона и Еидсона. Изузетак је био ’алеј-уп’ Еидсона и Фишера, што је био један од само четири поготка Израелаца из игре у првом периоду.

Са друге стране ’црно-бели’ су неупоредиво лакше него у Тел Авиву излазили на крај са комбинованом одбраном и пресингом ривала, што је за последицу имало више времена за организацију правог напада.

Партизан је дошао до неколико отворених позиција за шут, Божић и Мекејлеб су погодили тројке, а после полагања Веселог домаћи су имали +13 (25:12).

Макаби се мало консолидовао и до краја кошем Перкинса смањио на 26:17.

Екипа Душка Вујошевића други период почела је са једнако великим хтјењем и борбеношћу, а Кецман је погодио тројку за +10 (29:19).

Одбрана ’црно-белих’ и даље је била на високом нивоу, али оно што је правило кључну разлику јесте офанизвни скок (14-2). Партизан је доста поена постигао из ’другог напада’, а највећу предност домаћин је стекао средином другог периода – Мекејлеб је погодио тројку уз звук сирене, а затим је услиједила брзо украдена лопта и закуцавање Веселог у контри за +16 (40:24).

Мекејлеб је маестралном игром обиљежио други период, а полувријеме је завршио са 12 поена и по 4 скока и украдене лопте. Одличан је био и Марић, који је користио физичку супериорност и убацио 10 поена после првих двадесет минута.

У завршници је Фишер погодио оба бацања, Божић није био прецизан за три, али Партизан је на полувремен отишао са великих +13 (47:34).

Према очекивањима, гости су ангажованијом игром покушали што пре да анулирају заостатак, растрчали су се по терену и после неколико полуконтри дошли су на -7 поенима Фишера (49:40).

Тада се домаћи буде, Вранеш погађа из рекета, а Кецман на исти начин као у првом полувремену поново ствара двоцифрени вишак (52:42).

Партизан је добром игром учинио да ентузијазам у игри гостију спласне, а послије бацања Марића и полагања Веселог тим Душка Вујошевића одлијепио се на ’безбједних’ +16 (58:42), а после погођених бацања младог Чеха Партизан је водио 64:50 после треће четвртине.

‘Црно-бели’, што је одлика великих екипа у великим приликама, нису губили смиреност како се меч приближавао крају, већ су играли нешто дуже нападе и нису паничили ни када је противник убацио двије тројке у низу.

Маниром искусних екипа, Партизан захваљујући доброј тимској игри није дозволио гостима да спусти разлику испод десет, а Божић је дефинитивно преломио меч тројком на два и по минута до краја (74:61).

Завршница меча протекла је у фестивалској атмосфери на трибинама и слављу навијача Партизана.

Партизан: Робертс 7, Мекејлеб 18, Кецман 6, Весели 14, Вранеш 8, Синовец 1, Милошевић, Рашић 3, Митровић, Божић 6, Марић 16, Ђекић 2.

Макаби: Еидсон 11, Пнини 4, Фишер 11, Андерсон 13, Визневски 8, Лимонад, Шарп, Перкинс 10, Грин 2, Лазми 8, Блутентал 6.

 

‘Црно-бели’ ће прилику да обезбједе пласман на ‘фајнал-фор’ у Паризу имати већ у четвртак, када се на истом мјесту и у исто вријеме поново састају са Макабијем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog