Kultura

Пљуште награде за српско-албанцку продукцију

БЕОГРАД – Филм „Медени месец” Горана Паскаљевића добитник је Гран прија на 34. међународном фестивалу у Кливленду, у САД, који дијели са руским филмом „Антикомформисти” Валерија Тодоровског, наводи се у саопштењу српског редитеља достављеном Бети.


„Медени месец”, прва српско-албанска копродукција, почасно је приказан и на другим фестивалима у Сјеверној Америци: Торонту, Санта Барбари и Мајамију, а биће приказан и у Ванкуверу и Њујорку.

Редовна америчка дистрибуција предвиђена је за септембар.

Паскаљевића је вијест о признању затекла на међународном филмском фестивалу у Хонгконгу, гдје се „Медени месец” приказује у престижној селекцији „Великани свјетског филма” уз најновија дјела Френсиса Форда Кополе, Романа Поланског, Алена Ренеа, Марка Белокија, Анџеја Вајде, браће Коен и Теа Ангелопулоса.

„После многобројних награда и успешног учешћа на великим светским фестивалима, слободно могу да кажем да је 'Медени месец' филм на који српска кинематографија и ја лично, можемо да будемо поносни”, наводи се у саопштењу Паскаљевића.

„Овде у Хонгконгу, сала је била дупке пуна, а из питања које су ми постављали после пројекције, закључио сам да им је филмска прича са далеког Балкана сасвим разумљива и поред тога што нису баш у току с нашом компликованом политичком ситуацијом”, додао је режисер.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog