Sport

Партизан не зна за шалу, Макаби бачен на дно

Кошаркаши Партизана савладали су Макаби 76:67 и резултатом 3-1 у побjедама пласирали су се на ’фајнал-фор’ у Паризу гдjе ће играти са грчким Олимпијакосом.


’Црно-бели’ су меч преломили невjероватном одбраном у првој половини последње дионице, после које су повели 69:55. Јунак меча је Бо Мекејлеб, који је убацио 19 поена, укључујући и кључне поготке почетком последње четвртине, а Душан Кецман је имао 12 поена, 6 скокова и 4 асистенције,. Завршни турнир у Паризу на програму је од 7-9. маја.

Осим тандема Мекејлеб-Кецман, Лоренс Робертс забиљежио је 8 поена и 12 скокова, а Алекс Марић уписао је 9 поена и 7 ухваћених лопти.

У екипи из Тел Авива најбољи је био Д’ор Фишер са 14 поена и 5 скокова, Ендру Визневски убацио је 15, Дорон Перкинс 14, а Чак Еидсон дао је 12.

Гостујући тим почео је меч много агресивније у одбрани него што је то био случај у уторак. Весели је брзо зарадио двије личне грешке, а Визневски је са два погођена шута ‘пробио лед’ за Макаби, који је после тројке Перкинса повео 15:11.

‘Црно-бели’ су одговорили једнаком чврстином у одбрани и последица тога било је много слободних бацања у првом полувремену (Партизан 22, Макаби 18).

Божић је погодио тројку из другог покушаја и смањио резултат на 15:14, а Мекејлеб је са четири узастопна поена завршио четвртину за вођство Партизана – 18:16.

Израелци су играли одлично, са изузетком поново индиспонираног Андерсона (0-5 из игре 3 изг. лопте), а предњачио је Д’ор Фишер. Он је убацио првих шест поена за госте у другој дионици, док је Партизан тада до поена долазио искључиво са линије пенала.

На шест минута до краја друге дионице тренер Партизан Душко Вујошевић добио је техничку грешку, а Перкинс и Блутентал су сигурно извели бацања, да би после ‘алеј-упа’ Андерсона и Фишера Макаби повео са 30:24.

‘Црно-бели’ су се тада тргли, Робертс је из угла погодио тројку, први кош из игре домаћих у другој четвртини, а Кецман је са пенала комплетирао серију 7-0 за вођство домаћих 31:30.

У финишу полувремена Фишер је два пута зауставио покушаје Вранеша у силазној путањи, па је Партизан на 15-минутни одмор отишао са три поена вишка (38:35).

У трећем периоду Рашић је погодио двије врло значајне тројке, а после једне од њих ‘црно-бели’ дошли су до тада највеће предности (54:46). Ипак, гости до краја дионице бацањима Лазмеа и поготком Визневског долазе на само –3 (55:52).

Фантастичном одбраном у првих пет минута Партизан је преломио меч – гости нису успјевали ни да уђу у рекет, као уосталом и током већег дијела меча, ниједан играч није ‘каснио’ на преузимање, а огромна енергија са трибина давала је ‘црно-белима’ снагу да истрају у изузетно уској одбрани.

У нападу је феноменалан био Мекејлеб – прво је из врло тешке позиције погодио уз фаул, затим је Вранеш ‘потврдио’ Американчев сјајни улаз, а омалени плеј је минијатуру заокружио тројком за 63:54.

Макаби је био погубљен, несигуран при додавању лопте, а Андерсон је ‘силио’ шутирајући и промашујући из немогућих позиција.

Партизан је добио крила, Вранеш и Милошевић су закуцали лопту у кош, а Мекејлеб је дао нови кош за вођство домаћих 67:54.

На кратко се црв сумње увукао међу ‘црно-беле’ јер су неколико напада били бојажљиви, па је Макаби са пенала пришао на -8 (69:61). Тада на сцену поново ступа незаустављиви Мекејлеб и дефинитивно рјешава питање побједника.

Партизан: РОБЕРТС 8, МЕКЕЈЛЕБ 19, КЕЦМАН 12, ВЕСЕЛИ 5, ВРАНЕШ 8, Синовец, Милошевић 2, Рашић 6, Митровић, Божић 6, Марић 9, Ђекић 1.

Макаби: ВИЗНЕВСКИ 15, АНДЕРСОН, ЛАЗМИ 7, ЕИДСОН 12, ФИШЕР 14, Лимонад, Шарп, Перкинс 14, Грин 1, Пнини, Блутентал 4.

Тако је Партизанова генерација 2009/2010. поновила успјех из 1998. године, када је Партизан у полуфиналу у Барселони изгубио од Киндера.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog