Sport

Најгледанији меч у САД: Кошаркашки Давид и Голијат

У ноћи између понедељка и уторка на програму је велико финале НЦАА лиге, деценијама најгледанија утакмица у Сједињеним Државама.


За титулу универзитетског првака државе бориће се, први пут у историји, мали колеџ из Индијанаполиса "Батлер" и чувени "Дјук" предвођен селектором тима Сједињених Држава Мајком Кшишевским.

Завршница "мартовског лудила" донијела је ове године Американцима оно што највише воле – 'Причу о Пепељуги', мали колеџ, са изванредном екипом ове године, стигао је до самог краја.

Као у холивудским филмовима, 'Батлер' колеџ са двораном од 6.500 места и тренером Бредом Стивенсом који би са 33 године комотно могао на терен, стигао је до саме завршнице.

У Савезној држави која је синоним за универзитетску кошарку, Индијани, до Лукас Оил стадиона на коме играју Индианаполис Колтси стигли су, ни Индијана, нити Пердју, па ни Нотр Дејм, већ малени Батлер са изванредним Бренданом Хејвордом који је право ниоткуда постао супер звијезда.

Момак који има злато са селекцијом САД до 19 година (побиједили на Новом Зеланду) како је одмицало такмичење појачавао је утисак и сада га многи сматрају и најбољим играчем националног турнира.

Бијели крилни играч, који може да игра чак на четири позиције са својих 206цм, и одличном техником убацује скоро 20 поена по мечу, уз подршку Шелвина Мека, још једног играча са двоцифреном статистиком у поенима.

Батлер је до резултата и једног од најнеочекиванијих финала стигао "рударском" одбраном, што показује и податак да су побиједили са само 24 посто шута у другом полувремену, и 49-15 укупно, уз 11 минута без поготка из игре. Хејворд је уз 19 поена имао и 9 скокова и играо је сам у другом дијелу, уз сјајну ролу Мека у првом полувремену (12 од укупно 14 поена).

Међутим, тај луксуз као против Мичиген Стејта који су побиједили 52:50, можда неће имати против Џона Шајера и "машине" за три поена. Дјук је у демолирању Западне Вирџиније 87:66 убацио, 13 тројки из 25 покушаја, а "коуч К" је коначно послије скоро једне деценије пронашао нову генерацију која му је донијела могућност да "јури" титулу.

Међутим, осим Шајера, ту су и бек Нолан Смит (19 поена у полуфиналу) и крило Кајл Синглер (21 поена). Нуклеус екипе Дјука, зову и "велика тројка". Сви одлично шутирају за три поена. Ако им крене и у финалу као против Западне Вирџиније, Батлер, иако се "кампус" овог универзитета налази само 8 километара од дворане у којој се игра Ф4, нема шта да тражи.

Батлер је у много чему исписао историју НЦАА. Води га један од најмлађих тренера, аутсајдер је у такмичењу (иако рангиран као пети), први "домаћин" НЦАА турнира од 1972.године када је УКЛА била домаћин турнира у Лос Анђелесу.

Батлер Булдогси улазе у "утакмицу свих утакмица" са скором 33-4, иако долазе из слабије конференције. На путу до финала побјеђивали су УТЕП, Мари Стејт, Сиракјуз, Канзас Стејт и Мичиген Стејт.

"Дјук" члан чувене "Биг 10" конференције до финала које се игра у ноћи између понедељка и уторка ( 03.15) стигао уз скор 34-5 и побједе над Арканзасом, Кал-ом, Пердјуом, Бејлором и Западном Вирџинијом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog