Republika Srpska

Кинези финансирају аутопут Бар-Бољаре

ЗАГРЕБ - Хрватски конзорцијум обезбиједио је из комерцијалних извора новац за градњу аутопута Бар – Бољаре и спреман је да се укључи у реализацију, уколико пропадну преговори црногорске Владе и грчко-израелског Актор-ХЦХ.


 

Ово је изјавио представник сплитског Конструктора Милорад Пустахија.

"Нисмо одустали од тог посла, без обзира што је уговор раскинут, јер је цијена коју смо понудили недостижна за грчко-израелски конзорцијум. Понуђена цијена је и неколонијална, што значи да смо из ње избацили екстра профит", реако је Пустахија на састанку Хрватског пословног клуба у Црној Гори.

Након што је Влада Црне Горе је почетком марта раскинула Концесиони уговор за градњу аутопута, Пустахија је саопштио да хрватски конзорцијум није "стајао скрштених руку", већ су његови представниоци у међувремену почели преговоре са кинеском Ексим банком о обезбјеђивању гаранција, неопходних за градњу аутопута.

"Уколико европске мултилатералне организације неће да дају гаранције, хоће кинеска Ексим банка. Кренули смо у преговоре са њима и добили начелну сагласност да су заинтересовани да нас испрате, уколико пропадне посао са грчко-израелским конзорцијумом", објаснио је.

Он је додао и да је хрватски конзорцијум већ сада обезбиједио средства за реализацију тог пројекта, из комерцијалних извора.

Кинески амбасадор у Подгорици Ли Манчанг је потврдио је да је Ексим банка "у принципу" спремна да сарађује са хрватском компанијом, али да би о детаљима требало разговарати.

Црногорски премијер Мило Ђукановић казао је да су разлози због којих хрватски конзорцијум није успио да обезбиједи тражене гранције доминантно објективни, јер данас и најреномиранији инвеститори имају проблем са банкарским сервисом својих инвестиција.

"Хрватском конзорцијуму није било лако да затвори неопходне претпоставке, без чега се није могло ући у реализацију посла", саопштио је Ђукановић, који сматра да је конзорцијум требало да буде иницијативнији према европским финансијским институцијама, прије свега Европској инвестиционој банци.

Он је оцијенио и да би преговори са другорангираним на тендеру за градњу аутопута, грчко-израелским конзорцијумом Актор-ХЦХ, могли бити успјешни и да би се могло ући у реализацију пројекта.

"Респектабилна је озбиљност којом се прилази преговорима. За сада се доста добро држимо зацртане динамике и имамо повољне сигнале европских финансијских институција", рекао је Ђукановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog