Republika Srpska

Србија продаје Телеком да одржи курс динара

БЕОГРАД – Економиста Стојан Стаменковић оцијенио је данас да Влада Србије продаје Телеком како би се одржао курс динара.


„Продајом Телекома се у основи понавља сценарио у коме је прилив капитала од приватизације и банкарских кредита из иностранства, упркос дефициту у текућем билансу, одржавао курс динара”, казао је он.

Стаменковић је, на представљању билтена Макроекономске анализе и трендови и коњунктурни барометар, казао да треба продати 51 одсто акција у Телекому и да предузеће треба подијелити на два дијела како би инфраструктура остала у државном власништву.

Он је додао да Телеком треба продати, али да одлука да се прода 40 одсто није „конкурентна”, иако не жели да тврди да се „продаја намјешта Дојче телекому”.

Стаменковић је изразио бојазан да ће се улагањем средстава у локалну инфраструктуру, што је најављено из Владе, дио средстава ослободити за потрошњу. „То би било недопустиво”.

Стручњак за инвестиције Махмут Бушатлија је оцијенио да се Телеком мора подијелити у два предузећа како би инфраструктура остала у државном власништву јер би се једино на тај начин могла контролисати монополизација простора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog