Republika Srpska

Јужни ток постаје трансевропски пројекат

МОСКВА – Европска комисија могла би пројекту "Јужни ток" да додијели статус трансевропске мреже, изјавио је европки комесар за енергетику Гинтер Етингер, послије састанка са руским вицепремијером Игором Сечином данас у Москви.


"Русија и Европска унија намјеравају да размотре широки круг енергетских питања, међу којима су и испоруке енергената у Европу, њихов транзит и улога посредника који негативно утичу на цијене и стабилност испорука" рекао је Сечин.

Руски министар за енергетику Сергеј Шматко је кажао да ће се у априлу Аустрија прикључити споразумима о реализацији гасовода "Јужни ток". Учешће у пројекту до сада су потврдили Бугарска, Србија, Мађарска, Грчка, Словенија и Хрватска.

Статус трансевроспке мреже, који би "Јужни ток" могао да добије, убрзаће бирократску процедуру која, по правилу, прати реализацију овако великих пројеката.

Највећи позитиван ефекат од тог статуса је могућност суфинансирања бројних европских фондова, као и повлачење повољних кредита за изградњу, сматрају руски аналитичари, на које се позива пословни дневник "РБЦ дејли".

Европски комесар за енергетику је такође указао да експлоатација гаса из шкриљаца у Европи неће променити енергетску карту региона и да ће највећу улогу у снабдевању и даље имати традиционални произвођачи.

Руски експерти, како преноси РБЦ, сумњају да би гас из шкриљаца могао да се производи у великим количинама у Европи, превенствено због високих цијена такве експлоатације.

У Европи, сем тога, постоји још један проблем - густа насељеност. Технологиија ексоплоатације гаса из шкриљаца, која захтјева огромне површине за густу мрежу бушотина, у густо насељеним локацијама и уз недостатак земљишта представља еколошки, али и демографски проблем.

На састанку са европским комесаром за енергетику Сечин је рекао се ставови Русије и ЕУ по многим енергетским питањима подударају , посебно кад се ради о диверсификације рута за испоруку енергената.

Он је подсјетио да је Русија већ покренула радове на изградњи гасовода "Сјеверни ток", а то је, како је рекао, пројекат у коме се руски и европски ставови потпуно подударају.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog