Republika Srpska

Медведев о економској сарадњи са САД: Стварно катастрофално

ПРАГ – Руски предсједник Дмитриј Медведев је данас тренутне економске односе Русије и САД оквалификовао као - катастрофалне.


На заједничкој конференцији за новинаре са америчким предсједником Бараком Обамом, послије потписивања новог споразума о ограничењу стратешког офанзивног наоружања у Прагу, Медведев је рекао да је разговор отпочео не спољнополитичким питањима или "оштрим међународним темама, као што су Иран, Сјеверна Кореја, Блиски исток, већ од економских односа".

"Наша економска сарадња је стварно катастрофална", признао је Медведев, пренијела је руска агенција Итар-Тас.

"У руској привреди акумулирано је врло мало америчких инвестиција, тек око седам милијарди долара, а и та сума је нешто смањена због економске кризе", примјетио је он, додајући да је и ниво руских инвестиција у САД приближно исти, што уопште гледано говори о паритету интереса.

"Међутим, ако се упореде бројке са, рецимо, прируством страних инвеститора у америчкој привреди из других земља, међу којима и држава које се по економској снази могу поредити са Русијом, разлика је 20 и 30 пута", нагласио је Медведев.

Међу пројектима о којима су руски и амерички предсједници данас говорили су модернизација руске економије и развој високих технологија.

"На том пољу, Русија је отворена за сарадњу, и бићу директан, жељели бисмо да искористимо америчко искуство", рекао је Медведев и додао да је рускла страна спремна и за сарадњу у енергетици и транспортном сектору.

Он је такође рекао да је прије неког времена предложио да се поново размотри могућност заједничке изградње савременог великог теретног авиона, у чијој изради искуство имају само САД и Русија.

"Могући су бројни билатерални економски пројекти и сигурно да није посао предсједника да се њима баве, али кључне ствари смо обавезни да држимо под контролом, јер од тога зависе односи у пословању, односи између људи који желе да развијају пословне везе", закључио је Медведев.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog