Republika Srpska

Словенија у Србију уложила 704 милиона долара

БЕОГРАД - Директне инвестиције Словеније у Србију су од 2001. до 2009. године износиле 704 милиона долара, а укупне инвестиције у новцу и роби процјењују на више од милијарду долара, изјавио је синоћ замјеник директора Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) Бојан Јанковић.


Словенија се налази на седмом мјесту листе земаља које су улагале у Србију, док је по броју отворених компанија у Србији, којих је више од 400, међу првих пет земаља, рекао је Јанковић на састанку Словеначког пословног клуба у Београду.

Словеначке инвестиције у Србији су биле разнородне, а најзначајнија улагања су била у финансијском сектору, обласи осигурања, прехрамбене индустрије, грађевинарства, рекао је он и подсјетио да се очекује проширење капацитета фабрике Горење у Ваљеву, као и завршетак улагања од 21 милион евра компаније Цинкарне у општину Инђија.

Инвестиције српских компанија у Словенију су од 2001. до 2009. године, како је додао, износиле мање од 100 милиона долара.

Спољнотрговинска размјена двије земље је од 2001. континуирано расла и закључно са прошлом годином укупно је износила 5,3 милијарде долара, казао је Јанковић.

У СИЕПИ сматрају да би сарадња двије земље могла да се унаприједи олакшавањем пласмана производа из Србије у Словенију, бољом сарадном инспекцијских служби и подстицањем техничко-технолошке сарадње.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog