Kultura

Станић снима филм о Диани Будисављевић

БЕОГРАД - Српски продуцент и глумац Тихомир Станић најавио је да ће чудесна прича о Диани Будисављевић, Аустријанки удатој за Србина која је спасавала српску дјецу из усташких логора, бити пренесена и на велико платно.


Станић је рекао да је у плану да у мају 2012. године започне снимање играног филма о њој, а да ће централна радња бити смјештена у три јулска дана 1942. године, када је Диана боравила у Старој Градишки.

"Хтели смо да правимо филм о Јасеновцу, али онда смо, готово случајно, наишли на ту чудесну причу и Дианин 'Дневник'. Премијер Републике Српске Милорад Додик и ја смо се борили да победи баш тема о Диани", навео је Станић за "Вечерње новости".

Он је рекао да ће прва клапа "пасти" 28. маја 2012. године и да тај датум није изабран случајно, јер је баш на тај дан Диани одузета картотека, односно "Дневник", у који је пописала око 12 000 српске дјеце које је спасила из усташких логора.

"Иза остварења стоји 'Балкан филм' из Козарске Дубице, а израда сценарија, који се ослања на 'Дневник', поверена је Владимиру Кецмановићу и Ђорђу Кадијевићу", рекао је Станић.

Диана Будисављевић, Аустријанка удата за Србина, организовала је акцију спашавања српске дјеце из усташких логора у вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/.

Дјецу са Козаре, Кордуна, из хрватских и босанских села, лијечила је у Загребу и покушавала да нађе фамилије које би их подизале.

Пописала је око 12 000 малишана у своју картотеку, како би им сачувала имена и вратила их родитељима послије рата. Имала је подршку уског круга људи, и сви су ризиковали своје животе због српске дјеце, а против ње и сарадника биле су усташке власти.

Међутим, послије рата је пала и у немилост комуниста. Умрла је готово заборављена, у Инсбруку, у Аустрији. Њено име не носи ниједна улица, ни институција у Србији, БиХ или Хрватској. Нема је у уџбеницима, нема ни књиге, ни филма о њој.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog