Politika

Писмо Ештоновој

БАЊА ЛУКА – Премијер Републике Српске (РС) Милорад Додик, у писму високој представници ЕУ за спољну политику и безбиједност Кетрин Ештон, категорички је одбацио тврдње из њеног извјештаја Савјету безбиједности УН да РС крши Дејтонски споразум.


Такође је одбачено да РС не поштује Устав БиХ и да Влада РС помиње могућност отцјепљења овог ентитета.

„Без преседана је да се у једном извјештају о Еуфору наводи да једна страна крши Дејтонски споразум - ову тврдњу Влада категорички одбија”, наводи се у Додиковом писму, чији су садржај објавили медији.

Премијер РС наводи да је тешко одговорити на тврдње да Влада РС крши неке анексе Дејтонског споразума, јер се у извјештају „не даје чињенична основа нити одредбе анекса које РС наводно крши”.

Додик оспорава да Влада РС крши Устав БиХ, наводећи да га се она „стриктно придржава”, додајући да је Уставни суд БиХ тај који има право и дужност да утврди да ли се крши Устав, а да то нису ни ЕУ, Еуфор, ОХР или било која друга страна институција.

Премијер РС је истакао да су нетачни и наводи да политички лидери овог ентитета доводе у питање интегритет БиХ као државе и помињу могућност отцјепљења.

„Иако још није прецизно одређен садржај било ког референдумског питања, Влада намјерава да распише референдум на којем ће затражити мишљење гласача о наметању закона од високог представника путем одлука и других поступака којима се крше Дејтонски споразум, владавина права и људска права”, наводи се у писму.

Додик поручује Ештоновој да Влада РС не одбија да поштује овлашћења високог представника из Анекса 10 Дејтонског споразума, али да не прихвата тврдњу високог представника да има неограничена овлашћења, јер она као таква не постоје ни у Дејтонском споразуму.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog