Društvo

Обустављен поступак против генерала Трифуновића

БЕОГРАД – Генерал бивше ЈНА Владо Трифуновић, кога је војно тужилаштво теретило за подривање војне и одбрамбене моћи земље, изјавио је данас за агенцију Бета да је добио рјешење Вишег суда у Београду о обустављању кривичног поступка против њега.


У документу се наводи да је судија Маја Илић, предсједница већа у том предмету, донијела 18. марта рјешење о обустављању кривичног поступка, рекао је бивши командант Вараждинског корпуса ЈНА.

"Актом вишег јавног тужилаштва у Београду, замјеник вишег јавног тужиоца Зоран Ђошић обавестио је суд да је више јавно тужилаштво одустало од даљег кривичног гоњења против окривљеног Трифуновића", каже се у решењу.

Више јавно тужилаштво у Београду одустало је 17. марта од оптужнице против генерала Трифуновића и још четворице официра Југословенске народне армије.

Војно тужилаштво је 30. јануара 1992. оптужило генерала Трифуновића и официре Сретена Радушкија, Берислава Попова, Владимира Давидовића и Милоша Лукића за подривање војне и одбрамбене моћи земље јер су 1991. касарну у Вараждину, у којој је била већа количина наоружања, предали хрватским паравојним формацијама.

Хрватске снаге су заузврат пустиле више од 280 војника и официра ЈНА из вараждинске касарне да оду у Србију.

Врховни суд Србије је у јануару ове године укинуо пресуду којом је Трифуновић, бивши командант Вараждинског корпуса, због предаје касарне осуђен на вишегодишњу затворску казну.

У рјешењу се наводи да трошкови кривичног поступка падају на терет буџетских средстава суда, рекао је још Трифуновић.

Повезан текст

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog