Svijet

Ердоган: Бакијев није тражио азил у Турској

АНКАРА – Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да од свргнутог предсједника Киргистана Курманбека Бакијева није примио захтјев за азил, иако штампа шпекулише да би Бакијев могао да потражи уточиште у Турској.


Ердоган је новинарима рекао да је његова влада спремна да помогне у рјешавању политичке кризе у Киргистану, с којим Турска има блиске етничке и лингвистичке везе.

Свргнити предсједник је данас први пут наговијестио да би могао да напусти земљу уколико би прелазна влада њему и његовој породици гарантовала безбједност, што је услов који је јуче поставио и за давање оставке.

Бакијев, који је из киргистанске пријестонице побјегао 7. априла после демонстрација током којих су војници пуцали на демонстранте, убивши најмање 81 особу, позвао је јуче лидерку прелазне владе Розу Отунбајеву да дође на преговоре у област Џалалабад, на југу земље, гдје се он тренутно налази.

Отунбајева је, међутим, рекла да ће гаранције за безбједност дати само њему, и то само ако напусти земљу, истичући да останак свргнутог предсједника у Киргистану "представља проблем за будућност земље" и да је "све теже гарантовати његову безбједност јер људи траже да се он изведе пред лице правде".

Прелазна влада је јуче, такође, пристала да разговара са Бакијевом, а Отунбајева је и данас, како јавља Итар-Тас с, након разговора са америчким изаслаником рекла да прелазна влада не искључује могућност преговора са свргнутим предсједником.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog