Kultura

Златну палму јури 16 филмова

ПАРИЗ - Међу 16 филмова, који ће бити приказани у званичној конкуренцији овогодишњег филмског фестивала у Кану је "Варљиво сунце два", редитеља Никите Михалкова.


Први пут у такмичарски програм увршетени су филмови из Чада и Украјине, и то "Човјек који виче" у режији Махамате-Салеха Харуна и "Ти, радости моја" Сергеја Лознице.

У трци за "Златну палму" су и "Турнеја" Матје Амалрика, те остварења Мајка Лија "Још једна година", "О људима и боговима" Гзавије Бовоа, "Преступник" Рашида Бушареба, те "Поезија" Чангдонг Лија.

На програму фестивала су и "Кућна помоћница" редитеља Им Санг-со, "Биутифул" Алејандра Гонзалеса, "Копија оригинала" Абаса Кјаростамија, те "Увреда" Такешиа Кита.

У званичној конкуренцији су и "Наш живот" Данијеле Лукети, "Принцеза од Монпенсијеа" Бертрана Тавернијеа.

Америчку кинематографију заступа само "Фер игра" Дага Лајмена.

Међу изабраним је и филм под насловом "Ујак Бунми који може да се сјети својих прошлих живота", редитеља са Тајланда Апичатпонга Верасетакула.

Већ раније објављено да ће манифестацију отворити филм ,,Робин Худ" редитеља Ридлија Скота и да ће жирију предсједавати Тим Бартон.

На репертоару овогодишњег фестивала, који ће бити одржан од 12. до 23. маја, налазе се филмови прослављених редитеља, младих нада и остварења из 13 земаља са шест континената.

Ван званичне конкуренције биће приказан филм Вудија Алена "Упознаћеш високог црног странца".

Филм "Дрво живота" Теренса Малика није ушао у званичну селекцију, као што су многи критичари предвиђали, пошто његова монтажа није завршена.

Уколико филм буде готов до 12. маја, предсједник фестивала Жил Жакоб пристао је да га уврсти у селекцију, у супротном биће приказан ове јесени на Мостри у Венецији.

Објављивање званичне селекције Фестивала остало је у сјени протеста највећих свјетских новинских агенција које су игнорисале данашњу конференцију за штампу у Паризу, због спора око приступа црвеном тепиху.

Агенције Франс прес, Ројтерс, АП и Гети ТВ нису жељеле да извјештавају са данашњег догађаја због тога што су организатори фестивала склопили ексклузивни уговор о видео покривању манифестације са француском телевизијом Канал плус и кабловском мрежом Оранж, чиме је ограничен приступ новинских агенција и могућност да саме покривају фестивал.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog