Sport

Црвенa звезда купила детекторе метала за капије стадиона

Фудбалски клуб Црвена звезда je купио седам мобилних контрадиверзионих врата за откривање метала (КД), која ће у року од 40 дана поставити на улазе на стадион, а током љета њима ће бити покривени сви улази на „Маракани”.


Пословни директор Звезде Ђорђе Стефановић саопштио је да је управа клуба хитно предузела тај корак како би додатно обезбиједила гледаоце. Он је истакао да инцидент на утакмици против ОФК Београда, када је на сјеверној трибини „Маракане” навијач Урош Врелић рањен из ватреног оружја, обезвријеђује све позитивно што је клуб урадио на враћању публике на стадион.

– Инцидент на Куп утакмици нас је приморао да убрзамо ствари које смо планирали да урадимо на јесен. Купили смо седам КД врата и 20 ручних детектора за метал – нагласио је Стефановић.

Он је рекао да ће цијели систем коштати 100.000 евра, али да је то „мала цијена у односу на људски живот”. Стефановић је истакао да Звезда прихвата одговорност за инцидент, али да је учинила све што закон налаже и да је ангажовала „једну од најбољих и најквалитетнијих служби за обезбјеђење и осигурање стадиона” – „ФТО систем”. Стефановић је оцијенио да су већина Звездиних присталица прави навијачи и да нико не жели криминалце на стадиону.

– Према насиљу имамо нулту толеранцију, 99,9 осто наших навијача су прави навијачи, а не особе попут оне која је направила тај инцидент. Црвена звезда није орган силе и нема обавјештења а ни физичку моћ да спријечи таквим људима улазак на стадион. Ако имају досије, што нису ухапшени, јер да јесу не би ни ушли на стадион. У интересу фудбала је да се открије шта се десило. Нико не жели криминалце на стадиону. Звезда има најбројнију армију навијача, али да ли требамо да знамо досијее наших три милиона навијача – упитао је Стефановић.

Стефановић је истакао да редарске службе немају право да претресају навијаче, већ само да их прегледају, а да полиција испред стадиона асистира ако неко одбије преглед при уласку на стадион. У званичном саопштењу ФК Црвена звезда је посебно истакнуто да законски прописи који регулишу преглед гледалаца који улазе на стадион нису довољно јасни.

Према постојећим прописима, „редари немају право да врше претрес гледалаца који улазе на стадион, већ само њихов преглед”. Штавише, постојећи прописи забрањују редарима да „приликом прегледа преузимају било какве ингеренције и овлашћења извршне властиодносноМУП-а”, што резултате њиховог рада доводи у питање. Неопходно је промијенити законске прописе којима би се – или омогућило да редари имају већа овлашћења и одговорност приликом претреса гледалаца, што подразумева доношење новог Закона о физичко–техничком обезбеђењу и обуку редара од стране полиције или да преглед и претрес врше службена лица”, наведено је у саопштењу Црвене звезде.

Из Црвене звезде су најавили да ће учествовати у дисциплинском поступку, као и да ће надлежним органима ФС Србије изнијети све аргументе и доказе да су у организацији утакмице с ОФК Београдом поступили у складу с важећим законским прописима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog