Sport

ФЕД куп: Србија Словачка 1:1

После првог дана меча Србија – Словачка који се игра за опстанак у Светској групи ФЕД купа резултат је 1:1.


Јелена Јанковић освојила је први поен за српску селекцију побиједивши Магдалену Рибарикову са 7:6 (7:5), 6:3, а изједначење Словакињама донијела је Данијела Хантухова која је са 6:2, 6:2 савладала младу Бојану Јовановски.

Побједник дуела биће одлучен у недељу када су на програму још два сингла и један дубл меч.

Иако је наступ најбоље српске тенисерке био неизвјестан због повреде зглоба, Јанковићева се на крају ипак одлучила да наступи, док повреда, по свему судећи, уз омање проблеме при сервису и бекхенду, није много утицала на њену игру.

Српска тенисерка је већ у првом гему направила брејк, али Рибарикова потом добро игра на мрежи и прави велике проблеме Јанковићевој већ у следећем гему.

Српкиња после велике борбе спасава гем и одмах долази до нове двије брејк-шансе, од коју већ прву користи за велику предност од 3:0. Уколико су Јелену мучили проблеми са повредом зглоба, они се нису превише примјећивали, пошто јој је на почетку меча и бекхенд добро функционисао.

Како то обично бива у мечевима Јанковићеве, више поена освајало се на сервис противнице, него на сопствени. Рибарикова креће у офанзиву и одмах враћа један брејк, упркос солидној интервенцији Јанковићеве на мрежи.

Шести гем био је веома важан, јер Јанковићева није смјела да допусти противници да се у потпуности врати у меч. Срећом по нашу репрезентацију, Јанковићева је изашлао као побједница из још једног дугачког гема, после аута Рибарикове.

Словакиња онда још једном стиже до двије брејк лопте и другу шансу користи за изједначење. После нешто слабијег старта, Рибарикова је у свега десетак минута игре успјела да преокрене резултат и постане равноправна противница нашој тенисерки.

У десетом гему Јанковићева, која је нагло почела доста да гријеши, морала је да сервира за опстанак у сету. Слиједи још једна велика борба, у којој Рибарикова долази и до прве сет лопте, али прави крешку при бекхенду. Јанковићева се наново сналажљиво спасава, али Рибарикова поново води са 6:5.

У тај брејку је Словакиња била та која је освојила први поен, а потом прави и мини-брејк. Јанковићева брејк враћа, а потом стиже и до великих 6:3. Рибарикова анулира прву сет лопту, а потом и другу и добија прилику да сервира. Ипак, српска представница тада је била сигурна, те после огромне борбе стиже до 1:0 у сетовима.

У другом сету поново је виђена велика борба. После неколико размјена гемова, Јанковићева је при резултату 3:2 поново направила брејк и дошла до великих 4:2 и прилике да лако ријеши меч у своју корист. Српкиња осваја нови гем на свој сервис и после сат и 38 минута долази до прве меч лопте на сервис противнице.

Рибарикова се спасава у неколико наврата и осваја гем на свој сервис, али онда поново раде сервис-винери Јанковићеве, која долази до нове двије меч лопте и прву користи за вриједну побједу Србије после сат и 42 минута игре.

У другом мечу дана 18-годишња Бојана Јовановски пружила је снажан отпор Данијели Хантуховој, али је 23. тенисерка света победила са 6:2, 6:2 после једног часа и 22 минута игре.

У оба сета пресудан је био пети гем, у којем је Хантухова долазила до кључне предности и потом успјевала уз мање проблеме дође до тријумфа у сваком од сетова.

Упркос поразу, млада српска тенисерка оставила је веома повољан утисак – сервис јој је био на високом нивоу иако је направила три дупле грешке, а неколико пута је директним поенима из бекхенда изненадила противницу.

Ипак, Јовановској је недостајала константност јер би добар потез најчешће пратило неколико лошијих (31 неизнуђена грешка), што је искусна, 27-годишња Хантухова знала да искористи и релативно лако оствари побједу.

Јовановска се није уплашила звучног имена противнице – освојила је први гем и дошла до три узастопне брејк лопте. Ипак, Словакиња је успјела да преокрене, а у петом гему је направила пресудни брејк и до краја сета је без већих потешкоћа повела у сетовима.

Српска тенисерка имала је брејк прилику при вођству 2:1 у другом сету, чак ју је и искористила, али је судија исправила одлуку и Хантухова је потом некако сачувала сервис-гем.

То се испоставило преломним моментом јер је Словакиња убрзо повела 5:2. Јовановска се није предавала, и у последњем гему имала је прилику за брејк, али није је реализовала (укупно 0-6) и Хантухова је свом тиму донијела изједначујући поен.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog