Politika

Тест за ''мултиетничко'' Сарајево

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Игор Радојичић изјавио је да је обиљежавање догађаја у Добровољачкој улици тест толеранције за такозвано мултиетничко Сарајево које треба да покаже да ли има или нема дух толеранције и мултиетничности.


„Уколико би тај скуп био забрањен само би се показало да је то град чија је политичка и етничка структура монолитна или једнонационална и у којем нема торенације”, рекао је Радојичић новинарима у Бањoj Луци.

Он је додао да је у Добровољачкој несумњиво почињен ратни злочин над војницима ЈНА, за шта постоје и свједоци и докази, али “нажалост не и завршен процес у било ком суду”.

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен упутио је јуче хитан захтјев контоналном Министарству унутрашњих послова да забрани обиљежавање годишњице злочина над колоном ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, најављено за 3. мај.

Коментаришући односе између Бање Луке и Београда након потписивања Истамбулске декларације, Радојичић је јуче рекао да стратешки интерес двије стране, као што је одржавање блиских и свестраних веза РС и Србије, не треба мијешати са дневном политиком, јер у појединачним темама некада може бити разлика или оне могу да изазову варнице.

Он је навео да је у случају истамбулског састанка “из Бање Луке упућено доста негативних оцјена због тога што је тамо неовлаштено присуствовао предсједавајући Предсједништва БиХ док су друга два актера предсједници и представници својих држава”. Радојичић је рекао да власт у Београду “води политику земље која је вјероватно кључни фактор на Балкану јер је Србија и по свом геостартешком положају и по свом потенцијалу вјероватно кључна земља” у региону.

”Њен референтни угао гледања је другачији од референтног угла гледања из Бање Луке која се бори константно са проблемима и са односима на релацији Бања Лука – Сарајево, а који су дијелом везани за ратну прошлост а дијелом за различите платформе о уставном уређењу БиХ“, истакао је Радојичић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog