Politika

Стразбур: Хитна расправа о БиХ

СТРАЗБУР - На данашњем засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе у Стразбуру на дневном реду је по хитном поступку расправа о БиХ.

 


Члан делегације БиХ, Младен Иванић, наглашава да сама чињеница што се ова тачка нашла на дневном реду по хитном поступку показује да Савјет Европе није задовољан што се није спровела пресуда из Страсбура у предмету Сејдић – Финци.

 

Дебата је о хитној потреби за уставним реформама у БиХ, којима би биле измијењене одредбе Устава БиХ и Изборног закона БиХ које сада омогућавају само припадницима три конститутивна народа да буду бирани у Предсједништво БиХ и Дом народа Парламента БиХ.

Организовање ове хитне дебате је у свјетлу прошлонедјељне посјете БиХ предсједавајуће Комитета министара СЕ Мишелин Калми - Реј, која се информисала о актуелном стању у БиХ, те активностима које су бх.власти покренуле ради имплементације пресуде Европског суда за људска права у случају "Сејдић - Финци против БиХ".

М. Калми - Реј је, током састанака са представницима власти у БиХ, између осталог, казала да Комитет министара будно прати уставну реформу у БиХ и имплементацију одлуке Европског суда за људска права као и да јој је жао што напори да главне реформе буду проведене прије објаве Општих избора у БиХ нису били успјешни. Током прољетног засједања парламентарци СЕ расправљаће, између осталог, о посљедицама свјетске економске и финансијске кризе, са посебним освртом на њене социјалне аспекте, положају миграната и избјеглица и о ефектима провођења Европске конвенције о људским правима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog