Politika

Од 2011 ОХР надгледа БиХ и Косово из Брисела

САРАЈЕВО – Канцеларија високог представника у БиХ могла би да буде затворена до краја године, а високи представник пребачен у Брисел, одакле би с умањеним овлашћењима и утицајем наставио да надгледа спровођење Дејтонског споразума, пише сарајевска штампа.


Позивајући се на добро упућене изворе, они пишу да је једна од опција, која се још разматра у дипломатским круговима, да иста особа преузме сличну надлежност и за "Косово".

Овакав развој ситуације једна је од најозбиљнијих опција за рјешавање судбине ОХР, и то посебно након пријема БиХ у Акциони план за чланство у НАТО-у (МАП) и истанбулског самита предсједника БиХ, Србије и Турске, наводи се у штампи.

Функција високог представника, коју тренутно обавља Валентин Инцко тако не би била сасвим укинута, као ни бонска овлашћења, али би затварањем уреда у БиХ била ограничена извршна улога међународне заједнице, а одговорност у потпуности пребачена на домаће власти.

Истовремено, међународна заједница би бриселским сједиштем ОХР себи оставила могућност да интервенише, али само у хитним случајевима.

Једна од опција која се још разматра у дипломатским круговима, јесте да иста особа преузме сличну надлежност и за "Косово".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog