Svijet

Јанукович потписао, Руси остају на Криму

КИЈЕВ - Предсjедник Украјине Виктор Јанукович потписао је закон о ратификацији руско-украјинског споразума о продужењу боравка руске флоте у Севастопољу на Криму и после 2017. године, саопштила је данас замjеница шефа канцеларије предсjедника Ана Герман.


Према овом споразуму, руска црноморска флота моћи ће да задржи базу на Криму у Украјини и после 2017. године, када споразум који је сада на снази истекне.

Руска флота ће, после тог периода, моћи да остане у Севастопољу још 25 година, односно до 2042. године, уз могућност да продужи изнајмљивање на још пет година пошто нови споразум истекне.

Руска флота има базу у Севастопољу још од времена владавине Катарине Велике у 18. веку.

Руски контингент у тој бази има око 16.200 припадника, ракетну крстарицу, разарач и око 40 других пловила, укључујући подморнице.

Јанукович, који је у фебруару изабран за предсjедника, прихватио је продужење боравка руских снага у Севастопољу у замjену за смањење циjене руског гаса Украјини за 30 одсто.

Украјинска Рада и руска Дума ратификовале су споразум о продужењу боравка руске флоте на Криму у уторак, а Савјет федерације, горњи дом руског парламента, у сриједу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog