Društvo

Војна сарадња: Хрвати кроје српске униформе?!

ЗАГРЕБ – Србија и Хрватска ускоро би требало да потпишу споразум о војној сарадњи који би омогућио да официри или војници једне од потписница учествују као посматрачи или активни учесници на вјежбама војске друге потписнице.


Споразум треба да потпишу министри одбрана Србије Драган Шутановац и Хрватске Бранко Вукелић приликом службене посјете Шутановца Хрватској, најављују хрватски медији.

Службених информација о термину Шутановчеве посјете Загребу још нема, али медији имају потврду хрватског министарства одбране да ће споразум свакако бити потписан током ове године.

Потписивањем споразума, Хрватска би имала ријешену војну сарадњу са свим земљама региона.

Детаљи споразума још нису јавни, али би, како истичу медији, сарадња на подручју заједничке обуке требало да омогући да хрватски официри учествују у обуци војске Србије и обратно.

Медији истичу да ту неће бити ријечи о великом броју официра, већ једном или двојици.

За разлику од војних споразума са Словенијом, споразум неће предвиђати заједничке војне вјежбе, већ ће се сарадња остваривати учешћем на вјежбама, што би значило да ће у скорој будућности Хрватска своје официре слати као посматраче или активне учеснике на вјежбе српске војске, док ће на вјежбама Хрватске војске моћи да учествују и официри српске војске.

Предвиђена је сарадња по питању безбједносне политике и планирања одбране, операцијама подршке миру, на подручју атомско- биолошко-хемијске заштите и другим подручјима од заједничког интереса.

Ипак, споразум Хрватске и Србије неће иобухватати размену безбедносних информација, истичу медији, иако остављају могућност да се то деси у наредним годинама.

На тексту војног споразума два министарства одбране раде више од годину дана, а све је успорено хрватским признањем независности српске покрајине Космет.

Ипак, без обзира на непостојање формалног споразума о сарадњи, двије војске на техничком нивоу добро сарађују већ годинама, истичу у министарству одбране.

Осим најавама потписивања споразума, поједини медији баве се и набавкама војне опрема и науоржања. По писању „Јутарњег листа”, на недавном војном сајму у Букурешту представници Војске Србије показали су велики интерес за војну униформу које за потребе армија Хрватске и Црне Горе израђује компанија „Кроко”, као и за шлем компаније „Шестан-Буш”.

Како пише, српска војска је у процесу промјене униформе, па је хрватској компанији најављено да би још ове године могла бити позвана на конкурс за развој нове униформе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog