Sport

Бартоломеу: Ф4 прије или касније у Београду

Извршни директор кошаркашке Евролиге Ђорди Бертомеу рекао је данас у Паризу да очекује да ће Београд бити домаћин завршног турнира тог такмичења.


Бертоломеу је открио и да је управа лиге раније разговарала са властима Београда и Загреба, које су одбиле организацију „фајнал фора”.

„Нудили смо 'фајнал фор' и Београду и Загребу и на обе стране смо одбијени. Загреб није показао интересовање, а у Београду нам је речено да је приоритет Универзијада, која се тада тамо одржавала”, рекао је Бертомеу малој групи новинара који су имали прилику да са њим разговарају у Паризу, гдје се тренутно одржава завршни турнир.

На питање ко је из Београда одбио понуду да се организује завршни турнир, Бертомеу је одговорио: „градске власти”.

„Може да се каже да нисмо имали правог партнера. Наравно, разумљиво је да им је тада Универзијада била приоритет”, додао је.

„Вјерујте ми, јако је дугачак списак градова који желе да организују завршни турнир, што нама прија јер показује колико интересовање постоји за наше такмичење. Ми имамо Београд у виду, он јесте опција, али је сад питање када ће се то десити. Мислим, прије или касније идемо код вас”, рекао је Бертомеу.

Први човјек Евролиге рекао је и да Партизан неће у скоријој будућности добити „А” лиценцу за то такмичење, као ниједан други клуб из региона.

„Прошле године имали смо састанке са клубовима из Јадранске лиге да бисмо ријешили сва питања која се годинама постављају у том региону. Тај договор је и даље на снази. Партизан, Цибона и Олимпија ће играти Евролигу двије године. Када истекне тај договор, прегледаћемо поново све 'А' лиценце, али не очекујем да је неки клуб из те регије добије”, рекао је Бертомеу.

Извршни директор Евролиге састао се јутрос са групом од шест новинара из Србије и двојицом из Русије и у дужем, опуштенијем разговору одговарао на сва питања која су занимала извјештаче.

Новинаре из Србије је највише занимала могућност да Партизан добије „А” лиценцу, односно трогодишње право наступа. Та тема избила је у центар интересовања кошаркашке јавности ове сезоне, када су црно-бели биљежили резултате, али и имали стално распродату халу, што је један од критеријума за клубове из првог ранга лиценцирања.

Бертомеу је, међутим, отклонио таква нагађања и објаснио процес лиценцирања и намјере Евролиге да има стабилну групу тимова на добром тржишту.

„Желимо да имамо групу стабилних тимова са великих тржишта, али без заборављања националних шампиона. Желимо да укључимо велика тржишта и треба нам у Евролиги нешто из Њемачке, из Француске и вјероватно из Пољске. Морамо и да прихватимо и реалност регионалних лига, а велики тимови морају да играју, мада и ту имамо проблема. Желимо пуне хале, а неки тимови, као што су Барселона, Фенербахче, имају проблема са посјетом, док Сијена, на пример, има малу салу”, рекао је Бертомеу.

На примједбе новинара да љубитељи кошарке страхују да ће се Евролига претворити у елитистичко такмичење и игралиште богатих, Бертомеу је одговорио да је истина да управа такмичења жели код себе само елиту, али је навео и да новац уопште није пресудан.

„То су теоријске бриге, а ми не волимо да говоримо 'богати' и 'сиромашни'. Ви долазите из Београда и имали сте у петак потврду шта може да уради клуб без много новца. Партизан је најбољи показатељ да се у Евролиги може бити успјешан вриједним радом, који је константно добар. Тада можеш сваког да побиједиш, без обзира на буџет”, казао је Бертомеу.

„Али, истина је да хоћемо да будемо елита и да елита буде код нас. Желимо богате код нас, јер желимо да представимо свој производ на најбољи могући начин. Услови за такмичење постоје са разлогом. Када љубитељи кошарке дођу да гледају неки клуб у Европи, треба да имају услове за то. И не само они, играчи и новинари такође. У слови зато постоје”, објаснио је први човјек Евролиге

Бертомеу је, међутим, нагласио да се води рачуна о суштини кошарке у Европи.

„Иако се трудимо да имамо што бољи производ и да будемо успјешни и да га унаприједимо, увијек водимо рачуна о суштини кошарке. Људи овде воле кошарку, навијачи су предани и страствени, воле и неизвјесне утакмице. Свјесни смо традиције и она нам је важна, зато нећемо уводити новине које се противе традицији”, рекао је Бертомеу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog