Republika Srpska

Нафта јефтинија на свјетском тржишту, али скупља у РС

БАЊА ЛУКА - На бензинским пумпама у Републици Српској евродизел ће од данас бити скупљи за пет фенинга, док ће цијена бензина остати иста, изјавио је предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић.


Цијене горива у РС настављају да "дивљају", иако је јуче на свјетском тржишту цијена барела нафте поново пала на мање од 76 долара, усљед слабљења еуфорије послије усвајања финансијског пакета од једног трилиона долара за стабилизовање еврозоне.

Барел сирове нафте за испоруке у јуну појефтинио је за 1,17 долара и сада кошта 75 долара и 63 центи. Барел брент нафте у Лондону појефтинио је 88 центи и продаје се за 79 долара и 24 цента.

Ово је седмо поскупљење горива у Српској у малопродаји од почетка године, а власници бензинских пумпи тврде да је то због "повећања цијена у набавци".

У Покрету потрошача РС кажу да због слободног формирања цијена нафтних деривата влада општа самовоља.

"Ту ради ко, шта, кад и како хоће. РС има закон о надзору над цијенама и требало би њиме онемогући `дивљање` цијена и да нико не може да ради нешто самовољно", рекао је секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић.

У Министарству трговине и туризма РС раније су рекли да је Законом о регулисању цијена у Српској предвиђено да се цијене горива формирају слободно.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog