Republika Srpska

Русија и Турска без договора о Јужном току

МОСКВА – Током посjете руског предсjедника Дмитрија Медведева Турској потписано је укупно 17 билатералних споразума, који Анкари обезбеђују 25 милијарди долара руских инвестиција.


Meђутим, међу њима није нашао документ о условима полагања гасовода „Јужни ток” у турским територијалним водама у Црном мору, преносе данас руски медији.

Како пише московски пословни дневник „Комерсант”, за само један пројекат, изградњу прве атомске централе у Турској, Русија је спремна да одобри до 20 милијарди долара.

Ова дарежљивост Москве требало је да убиједи Анкару у неопходност да одобри пројекат „Јужног тока”, турска страна то није учинила, наводи лист.

С друге стране, Анкара није од Москве добила ни један нови уступак у виду снижења цијена или дозволе за реекспорт руског гаса. Извор у „Гаспрому” је московском дневнику изјавио да није било ни планирано потписивање било каквих докумената.

Информације турских гласила, која су најављивала десетопроцентни попуст на цијену руског гаса, извор је назвао глупошћу.

Оваквим развојем догађаја се може објаснити и чињеница да је, послије тешких двогодишњих преговора о руском гасу, Турска покренула преговоре са Азербејџаном.

Руска гласила су раније објавила да би „Јужни ток”, уколико се не постигне договор с Турцима, могао да буде постављен у територијалним водама Украјине.

У јесен прошле године Анкара је одобрила Москви да врши геолошка истраживања, али није дала и коначну дозволу за изградњу гасовода у турским територијалним водама Црног мора.

Планирано је да се „Јужни ток” изгради до 2013. године. Гасовод ће бити постављен по дну Црног мора до Бугарске, одакле ће се гранати у два крака - преко Грчке на југ Италије и преко Србије и Мађарске у Аустрију. Пропусни капацитети гасовода износиће 47-63 милијарди кубних метара годишње.

Вриједност подводне дионице гасовода је процијењена на шест до десет милијарди долара, док би укупна цијена пројекта могла да износи до 25 милијарди долара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog