Republika Srpska

Туристи отказују љетовање због нереда у Грчкој

АТИНА – Око 20.000 ноћења у атинским и околним хотелима је отказано због прошлонедељних немира током демонстрација против владиних мјера штедње, саопштило је данас удружење хотелијера.


Оштар програм штедње за ову и наредне две године прати међународну помоћ Грчкој од 11 милијарди евра да отплати дугове.

Туризам даје 17 осто домаћег бруто-производа Грчке и обезбјеђује 20 одсто радних мјеста, те би пад промета угрозио излазак грчке привреде из кризе.

"Очит је крупан пад броја клијената и број отказа расте", рекао је агенцији АП предсједник Удружења хоотелијера Атине и Атике Јанис Рецос.

"Снимци сукоба на улицама и спаљене банке су се данима понављали у страним медијима, те просјечан странац мисли да је Атина још у пламену", рекао је он.

Удрзужење има податке о отказивању доласка гостију у 68 од укупно 450 хотела у Атини и околини, а они обухватају и доласке група и резервације за конференције.

"Највише забрињава то што су се 'замрзле' резервације за два најбоља мjесеца за (туризам) атинског региона", саопштило је Удружење које додаје да опада број резервација за хотеле и у другим крајевима Грчке.

Грчку је 2009. године посjетило 14,9 милиона туриста што је за око милион мање него 2008. и 1,2 милиона мање него 2007. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog