Republika Srpska

Португал: Стезање каиша

ЛИСАБОН - Влада у Лисабону повећава порезе и смањује јавну потрошњу, не би ли мањак у државној каси свела на прихватљив ниво. Стручњаци упозоравају да ће Португалу бити потребна и међународна финансијска помоћ.


Послије Шпаније, и Португал предузима оштре мјере штедње како би спријечио грчки сценарио.

Криза и беспарица дио су португалске свакодневице, па је посјета папе тој земљи по многима дошла у правом тренутку.

Чак пола милиона Португалаца присуствовало је миси поглавара Свете столице у светилишту Фатими, гдје се према предању пастирима указала Дјевица Марија.

Да би савладала кризу португалска влада је на неодређено вријеме одложила реализацију неколико великих пројеката, међу којима и изградњу новог аеродрома у Лисабону.

Влада повећава порез на додату вриједност како би прошлогодишњи буџетски мањак од 9,4 одсто смањила на 7,3 одсто бруто домаћег производа. Влада је такође одлучила да за пет одсто умањи плате високо-рангираних државних чиновника и политичара.

"Ако до краја године успијемо да смањимо дефицит за један одсто, циљ ће нам бити да га наредне године редукујемо за још два одсто, чиме би у 2011. години он био сведен на 4,6 одсто. Молим своје сународнике да учине овај додатни напор, како бисмо одбранили нашу земљу, евро и Европу", рекао је премијер Жозе Сократеш.

Португал се, поред Грчке и Шпаније, сматра најслабијом кариком еврозоне. Европски финансијски стручњаци вјерују да ће, упркос мјерама штедње, Португалу пре или касније бити потребан пакет финансијске помоћи од 100 милијарди евра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog