Svijet

Ердоган: Ново доба у односима са Грчком

АТИНА - Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да његова данашња посјета Грчкој отвара "нову еру" у везама између двије земље, међу којима традиционално постоје тензије.


"Ова посјета има историјски значај за турско-грчке везе", рекао је Ердоган на аеродрому прије поласка у дводневну посјету Атини, у пратњи дест чланова свог кабинета.

Он је изразио очекивање да ће Турска "потписати 21 споразум и протокол о сарадњи са Грчком, сусједом и пријетљем" и да ће то "означити нову еру у међусобним односима".

Очекује се да ће споразуми бити везани за област економије.

Ердоган и његов грчки колега Јоргос Папандреу предсједаваће првим консултационим састанком по десет министара са обје стране. Предвиђено је да овај скуп постане редован годишњи догађај, ради јачања веза између двије чланице НАТО-а које су се 1996. године нашле на ивици рата.

Главни турски преговарач Егемен Багис упутио је позив у изјави за грчки лист "Та неа" да обје земље смање војне буџете и указао на озбиљност финансијске кризе која потреса Грчку.

Упркос напретку у билатералним везама од 1999. године, двије земље се и даље споре у вези са територијалним правима у Егејском мору и на Кипру.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog