Svijet

Тајланд: Војска пуцала на демонстранте

БАНГКОК – Тајландска војска је данас пуцала и ранила неколико људи током сукоба са антивладиним демонстрантима у центру Бангкока, покушавајући да растури табор у коме већ пет седмица бораве присталице збаченог премијера зване „црвене кошуље”.


Према изјавама свједока, неколико особа је рањено међу којима и два новинара, али се не зна да ли је војска користила бојеву муницију или гумене метке, или оба, јављају агенције.

Чињеница да је један полицајац пуцао на војнике само потврђује оцјену аналитичара да могући расцјеп између полиције, одане збаченом премијеру Таксину Шринаватри, и војске може још више отежати ситуацију у земљи и смиривање насиља.

Од синоћ је у Бангкоку убијена најмање једна особа а 11 особа је рањено, с тим што се очекује да биланс буде и већи. Болнице одбијају да кажу колико су повређених особа примиле.

Јуче је декретом ванредно стање проширено на још 15 провинција како би се спријечили становници тајландских села да се прикључе антивладиним протестима у престоници.

Декрет даје војсци широка овлашћења да контролише демостранте и ограничава слободу кретања.

Тајландски премијер Абхисит Веџаџива је под огромним притиском да оконча двомјесечне протесте у којима је погинуло 29 људи, а рањено више од хиљаду.

Антивладини демонстранти, звани „црвенокошуљаши”, по боји одеће коју носе, углавном су сљедбеници бившег премијера Таксина Шинаватре, свргнутог у војном удару 2006. године.

Шинаватра се налази у егзилу, а протести са захтјевима за нове изборе почели су средином марта.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog