Svijet

Грчка: Самоубиства због кризе

АТИНА - У Грчкој се протеклих дана догодило више самоубистава за која се вjерује да су изазвана економском кризом у земљи, односно посљедицама које она има на појединце, пише данас атински „Катимерини”.


Два најновија случаја забиљежена су јуче у атинским четвртима Палео Фалиро и Агиос Стефанос, гдје су, према процјенама полиције, самоубиства власника пекаре и једног аутомеханичара, највјероватније, узрокована финансијским тешкоћама у које су запале њихове радње.

Лист је подсјетио и на серију недавних самоубистава у Трикали, Солуну, Сересу, Верији и на Криту.

Запослени у службама за помоћ потенцијалним самоубицама саопштили су да имају драстично већи број позива.

„Однедавно се број оних који нас зову повећао за 60 до 70 одсто”, рекао је психијатар Киријакос Кацадорос.

Он каже да већина позива говори о финансијским недаћама и одсуству наде у бољитак.

У циљу превладавања дубоке економске кризе, најдубље за неколико деценија, грчка влада је усвојила пакет врло оштрих мјера штедње, које највише погађају и досад најугроженије категорије становништва.

Европска унија и Међународни монетарни фонд одобрили су Грчкој помоћ од 110 милијарди евра, али је она условљена дугорочном политиком стезања каиша, што изазива велико негодовања становништва.

После масовних штрајкова прошле седмице, током којих је било и жртава, радници су најавили нове протесте против владине политике, а нови генерални штрајк радника предвиђен је за 20. мај.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog