Svijet

Бразил би више трговао са Русијом

МОСКВА - Бразилски предсједник Луиз Ињасио Лула да Силва позвао је данас на јачање трговине и инвестиција у односима са Русијом, ради раста економија двије земље.


"Од 2002. до 2008. године трговина између Русије и Бразила порасла је пет пута. Али то није довољно. Треба да остваримо нови квантитативни корак и дефинишемо нове области партнерства у областима енергетике, инфраструктуре и истраживања свемира", рекао је Лула у говору на пословном форуму у Москви.

Лула се потом састао са руским предсједником Дмитријем Медведевом у Кремљу. То је био њихов други сусрет за мање од мјесец дана, након што је Медведев у априлу присуствовао самиту Бразила, Русије, Индије и Кине у Бразилији.

Ово је четврта Лулина посјета Москви, што свједочи о значају који двије земље придају даљем развоју сарадње, у складу са растом економског и поитичког утицаја Русије и Бразила.

Очекује се да ће Медведев и Лула разговараи и о иранској нуклеарној кризи. САД су оцијениле да ће Лула, након што отпутује у Техеран из Москве, имати посљедњу прилику да наговори Исламску Републику да се врати преговорима, прије увођења нових санкција УН.

Бразил и Русија желе да се прије усвајања нових санкција Ирану искористе све дипломатске и преговарачке могућности.

Лула и Медведев такође ће потписати споразум о стратешком партнерству, којим ће бити регулисан правац развоја односа двије земље, објавио је Кремљ.

Пактом је предвиђен развој сарадње у области енергетике. Русија ће понудити Бразилу технологију нуклеарне снергије и гасификације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog