Sport

Месију златна копачка

БАРСЕЛОНА – Са два гола против Ваљадолида у мечу последњег кола првенства Шпаније, који је Барселона добила са 4:0, најбољи фудбалер данашњице Аргентинац Лионел Меси и званично је освојио „Златну копачку”, трофеј намијењен најбољем стрелцу шампионата „старог континента”.


Нападач Барселоне је и прије последњег кола Примере практично био недостижан у трци за признањем које додјељује Удружење европских спортских магазина, а које је прошле године освојио нападач мадридског Атлетика, Уругвајац Диего Форлан са 32 поготка.

Према правилима тог удружења голови у пет најјачих европских лига (Шпанија, Енглеска, Италија, Француска и Немачка) множе са коефицијентом два (2), док је је у осталим шампионатима тај коефицијент нижи.

Пошто је Меси у првенству Шпаније постигао 34 гола, помножен са два, кофицијент који му је донио „Златну копачку” на крају је износио 68 бодова. Иза Месија, са коефицијентом 58, или 29 постигнутих голова налазе се Дидије Дрогба из Челсија и Антонио ди Натале, нападач Удинезеа.

Гонзало Игуаин из Реала постигао је 27 погодака и на листи најбољих стрелаца „старог континента” налази се на 4. мјесту са коефицијентом 54, док је Луис Суарез из Ајакса тек пет, иако је постигао гол више од Месија (35). Голови у холандском првенству се, међутим, множе са коефицијентом 1,5, па је он сакупио укупно 52,5 бодова.

Уз чињеницу да је значајно допринео да Барселона освојили 20. титулу првака Шпаније, Меси је са 34 гола изједначио купски рекорд Бразилца Роналда из сезоне 1996/97 и постао тек пети играч у историји „Барсе” који је у једном шампионату постигао више од 30 голова. Уз Роналда и Месија то су учинили још Мариано Мартин, Ромарио и Самјуел Ето.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog